Lad mig starte med at fastslå, at Lolland og Falster efter min mening er ideel til ture i autocamperen. Her får du både storslået natur, hyggelige og autentiske små landsbyer, oldtidsminder, herregårde, slotte og meget mere.

Her følger et lille udpluk af de mange interessante steder, som vi har besøgt, og som har efterladt en særligt indtryk.

Bandholm ─ indbegrebet af idyl og autentiske huse

Vi parkerede ved Bandholm Havn (Campercontact Sitecode: 58046). Her havde vi en fantastisk udsigt til Femø, Askø og Fejø. Her er alle nødvendige faciliteter, og det er et stille og roligt sted.

Bandholm er en rigtig hyggelig, mindre by, som fremstår som en oprindelig landsby. Her finder du ikke en masse tiltag, som skal tiltrække turister, og det er lige netop det, som får os til at synes, at byen er særdeles speciel og hyggelig.

Faciliteter og udsigt er helt i top på Bandholm Havn

Muren, som kan måle sig med den kinesiske mur

Når man er ved Bandholm, så kommer man ikke udenom Knuthenborgs indflydelse på hele området og ikke mindst Knuthenborg Safaripark. Det er muligt, at Kina har Den kinesiske mur, men ved Knuthenborg har man også en imponerende mur. Muren er 2 m høj og 7,2 km lang. Den er bygget af kampesten, som er fisket op af Smålandsfarvandet. Muren er opført midt i 1800-tallet, og udgør en fantastisk bedrift, der står knivskarpt rundt om hele Knuthenborg Safaripark.

Kampestenmur så langt som øjet rækker

Den danske version af Stonehenge

Dodekalitten, som opføres på en mark fuld af historie øst for Kragenæs på Lolland, er fremtidens monument. Det er en imponerende samling skulpturer, og det er helt uden sidestykke i Danmark. Som jeg ser det, er der ikke mange kulturtiltag her i landet, som overgår den.

Der er tale om et kunstværk, som består af 12 stenfigurer i granit. Figurerne er 7-9 m høje og vejer 25-45 tons. Her er altså tale om temmelig store sten. De øverste 2 m af de enkelte sten er udhugget som ansigter. Figurerne er placeret i en cirkel og har alle ansigterne mod centrum af cirklen.

Sanseindtrykket forstærkes af elektroakustisk musik, som strømmer ud fra nogle siddesten i alle døgnets lyse timer året rundt. Placeringen med udsigten til Smålandsfarvandet og nogle bronzealderhøje gør at oplevelsen går op i en højere enhed.

De imponerende tonstunge stenfigurer af billedhugger Thomas Kadziola

Symbolikken i skulpturerne er en portrættering af tidligere tiders folkevandringer, og de traditioner omkring agerbrug, som det bragte med sig. Det lidt specielle navn stammer fra græsk og betyder 12 sten. Kunstneren bag Dodekalitten, billedhugger Thomas Kadziola, siger selv:

Når alle 12 figurer er færdige, vil de forhåbentligt spejle levet liv, andre vil kunne genkende sig selv i. Mit håb er, at den færdige Dodekalit vil stå som en slags livets zodiak. Livets tolv indsigter

Glentehøj – et levn fra vores forfædre

Få hundrede meter væk fra Dodekalitten ligger Glentehøj. Højen er er en velbevaret jættestue bygget ca. 3200 f.Kr. Den er udgravet, og man kan komme ind i den, hvilket i sig selv er ganske imponerende. Stensætningen omkring Glentehøj har formentlig udfordret “arkitekterne” for flere tusind år siden.

Indgang til jættestuen, husk at medbringe en god lygte

Konklusion

Alt i alt er det vores oplevelse, at Lolland-Falster er et overflødighedshorn af interessante steder, og ting man kan opleve og se ─ derfor kan vi varmt anbefale en autocampertur til Lolland-Falster.

Der er rigtig mange muligheder for at finde passende overnatningsmuligheder. Du kan bl.a. finde forslag hertil på Campercontact, eller i DACF Appen fra Dansk AutoCamper Forening.

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her