Dette spørgsmål ser vi ofte dukker op i diverse fora. Det er også et emne, som løbende bliver diskuteret på Facebook. Desværre sker det ind imellem, at der er diskussioner og anbefalinger på blandt andet Facebook, som indeholder misforståelser og forkerte oplysninger.

Når du skifter til lithium-batterier, er det vigtigt, at du sikrer dig, at dit udstyr har en ladeprofil, som er egnet til lithium (lithium-indstilling). Dette gælder for alle 3 ladekilder, som de fleste autocampere har:

  1. Ladning fra bilens generator/EBL
  2. 230V landstrøm
  3. Ladning fra solceller.

Vi vil her forklare de primære årsager til, at du bør sikre dig, at du har den korrekte ladeprofil på alle dine ladekilder, inden du skifter til lithium. I langt de fleste autocampere skal der installeres minimum en ladebooster og en ny 230V lader med lithium-ladeprofil.

Absorption-ladning til 14,4V

En lithium-lader har den egenskab, at den lader lithium-batteriet op til 14,4V. En lithium-ladeprofil sikrer, at når spændingen når den ladefase, der kaldes absorption mode, så balancerer den lithium-cellerne til en spænding på præcist 3,6V (total 14,4V) – når cellerne er balanceret, kører lithium-profilen cellerne ned på en total hvilespænding på 13,5V – først på det tidspunkt kan batteriet anses som fuldt opladet.

Hvis der opstår ubalance imellem lithium-cellerne, hvilket der gør, hvis BMS’en ikke får tid til balancering i absorbtion-ladefasen, så vil en IKKE-lithium-lader ikke balancere cellerne til de korrekte indbyrdes spændinger. Det får den konsekvens, at batteriet ikke yder på alle 4 celler. De celler, der så belastes, vil slides væsentligt hurtigere, end hvis de er balanceret til 3,6V. Batteriet har ikke godt af det, og på Alt om Autocamperen har vi allerede set batterier, som er bukket meget hurtigt under pga. ubalance i cellerne.

En lithium-lader stopper ladningen ved 14,4V

En anden væsentlig forskel på ladere uden lithium-profil contra med lithium-profil er, at ladning på lithium-batterier som nævnt skal ske op til 14,4V. Når batteriet er fuldt opladet, skal laderen slå fra og gå i standby mode (dvs. INGEN ladning). Laderen skal først koble til igen, når der dannes forbrug på batteriet.

En lader uden lithium-profil vil i de fleste tilfælde ikke lade batteriet korrekt, heller ikke når laderen har nået sin maksimale ladekapacitet – nogle ladere til blybatteri har ydermere temperaturkompensering, som ikke må bruges på lithium. Andre har problemer med at kunne balancere cellerne internt i lithium-batteriet, men fælles for dem alle er, at de er ikke egnet til lithium-batterier.

Særligt de lange ture er problematiske uden ladebooster (lithium-profil)

Særligt på de lange ture er det skadeligt at lade på et lithium-batteri uden korrekt ladebooster med lithium-profil. Det kan vel nemmest forklares ved, at når du skal på tur til Frankrig, så vil dine batterier sandsynligvis være fuldt opladet, når du når ned til grænsen til Tyskland. En ladebooster (booster med lithium-profil) stopper derfor ladningen, når du kommer til grænsen.

Hvis du ikke har en ladebooster med lithium-profil, vil din lader stå og lade på cellerne hele vejen fra grænsen, til du når Frankrig. Cellerne i batteriet slides derfor unødigt. Konsekvensen ses ikke på kort sigt, men på længere sigt får det konsekvenser.

På Alt om Autocamperen er vi ret kompromisløse med ladeudstyret til lithium

Om man køber ladeudstyret hos os eller andet sted, er sagen uvedkommende. Vi vil ikke anbefale nogen at installere lithium uden korrekt ladeudstyr. Det er uanset, om det er vores batterier eller konkurrenternes. Årsagen skal findes i, at det er de samme celler, der er i langt hovedparten af alle 100Ah lithium-batterier (Prismatic-celler).

I Kina er markedet for lithium-cellerne domineret af én producent, og derfor er det med ret stor sandsynlighed de samme type celler, som er i langt størstedelen af dem, der udbydes herhjemme. Derfor er vores anbefaling uafhængig af, hvilket batterimærke man vælger.

Uheldige eksempler på forkert udstyr og forkert installation

Vi har allerede set flere uheldige eksempler på forkert ladeudstyr, men også på forkert monteret ladeudstyr. Desværre har vi også set flere mere eller mindre problematiske installationer. Har man ikke indgående kendskab til, hvad man har med at gøre, vil vi ikke anbefale, at man selv eksperimenterer med det.

Der er andre aspekter i det med lithium-ladeudstyr, som nok vil føre for vidt at redegøre for her, men man kan ikke afvise, at en producent af lithium-batterier vil afvise eventuelle garantisager, såfremt man afviger fra producentens anbefalinger/krav til ladningen på lithium-batterierne.

Læs mere om lithium:
Lithium-batterier specielt designet til autocampere
Kan man øge indladningen til 90a på sine lithium bodelsbatterier?
Test af AOAC lithium batteri
Bliv uafhængig af strøm

Per Ræbild
Per har flere års erfaring i at køre autocamper. Per er primært tovholder i fællesskabet. Per har en del viden omkring IT og andet teknik, og Per deler gerne ud af sine erfaringer, både når han er hjemme, og når han er på tur rundt i europa i autocamperen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her