Overnatning i autocamper udenfor de officielle pladser er ofte til debat, og omfanget af camping- og autocamperpladser stiger støt. Flere og flere destinationer åbner for autocamperturismen. Men der er forskellige regler i Europa. Kør frit rundt, bliv der, hvor du har lyst – dette er den mulighed autocamperturister har i dag, og mulighederne er flere end nogensinde før. Der er oprettet autocamperpladser i mange populære regioner i Europa.

Overnatning – find tryg og sikker plads

Du kan finde en oversigt over mange af disse pladser på f.eks. Alt om Autocamperens pladskort. Men også Campercontact og mange andre giver dig gode oversigter, der gør det nemt for dig at planlægge din autocampertur. På disse officielle pladser kan du som regel være sikker og tryg, og du har ofte mulighed for at tømme både affald, toilet og gråvand. Til gengæld begrænser turistattraktive regioner de øvrige parkeringsmuligheder for autocampere.

Overnatning uden for autocamperplads?

At overnatte udenfor de officielle pladser tolereres sjældent i de øvrige EU-lande.  Især i turistregioner med mange campingpladser håndhæves forbuddene med hjælp fra lokale myndigheder. Dette gælder for eksempel i Holland, Kroatien og langs de spanske kyster. De nordlige lande er kendt for at være mere tolerant i den retning. Men der opstår også ofte misforståelser.

Allemandsretten i Nordeuropa – Er fricamping tilladt?

Den meget berømte Allemandsret i Finland, Norge og Sverige giver særlige rettigheder til vandrere med telt. Autocamperturister og andre motoriserede campister bør ikke tolke dette som en omfattende tilladelse til campingaktiviteter i naturen. Du bør altid overveje nøje, hvor du overnatter, så du ikke provokerer ved at overnatte, hvor der er forbudsskilt, der forbyder overnatning.

Mange forskellige regler

Selv på officielle pladser gælder forskellige regler i hele Europa. Markiser og klapstole er ikke altid velkomne. Enhver, der ønsker at slå sig til ro i lang tid i autocamperen, bør stadig søge ind på en campingplads. I mange østeuropæiske lande er campingpladser ofte den eneste pålidelige og lovlige overnatningsmulighed. Med simpelt udstyr og lave priser ligner de ofte det, vi kender som autocamperpladser i mange andre lande.

Campingplads: et sted med sanitære faciliteter til campinggæster med telt, campingvogn eller autocamper. Her er ofte mange køretøjer på lidt plads. Store resorts tilbyder næsten lige så meget komfort som et hotel med private pools, svømmebassiner, spa-tjenester, legepladser, restaurant, supermarked og underholdningsprogram. Mindre, naturlige steder har mere simpelt udstyr og uhindret udsigt over omgivelserne.

Autocamperplads/stellplads: (på fransk: “Aire de Camping-Car”, på italiensk: “Area Camper”) spænder fra et enkelt sted at bo i udkanten af en officiel parkeringsplads til den store autocamperplads med alle de faciliteter, du også finder på en campingplads. Pladserne er normalt fleksible i forhold til ankomst og afrejsetidspunkter, idet der er normalt ikke er en bom. Der er ofte opsat en betalingsautomat i stedet for. På de fleste pladser er det kun autocamper og campingbusser der er tilladt, og campingvogne og telte må som regel ikke benyttes på autocamperpladserne.

Forskellige regler for overnatning i autocamper i de fleste EU-lande

Reglerne er forskellige fra land til land. Herunder kan du se en oversigt.

  • Belgien
    Campingpladser i alle dele af landet, især nær kysten. Overnatning uden for camping- og stellpladser højest én nat.
  • Bulgarien
    Forholdsvis få campingpladser, ingen stellpladser. Fricamping på privat jord forbudt.
  • Danmark
    Mange camping- og autocamperpladser. Stellpladser ved kroer, gårde og lystbådehavne.  Udenfor camping- og autocamperpladser er det tilladt at raste for at blive klar til at køre videre og fortsætte sin tur. Derimod er campering og længerevarende ophold udenfor camping- og autocamperpladser ikke tilladt.
  • Tyskland
    Mange camping- og stellpladser. En nat udenfor camping- og stellpladser er tilladt for at blive køreklar. Der kan være regionale forbud i de enkelte delstater og områder.
  • Estland
    Mange campingpladser især langs kysten. Overnatning kun tilladt på camping- og stellpladser.
  • Finland
    Mange campingpladser – ofte ved kroer. Ophold udenfor campingpladser kun tilladt på privat jord, hvis der foreligger tilladelse fra ejeren.
  • Frankrig
    Mange camping- og stellpladser. Ophold udenfor camping- og stellpladser reguleres ud fra lokale regler. Det anbefales ikke at overnatte udenfor camping- og stellpladser på Korsika.
  • Grækenland
    Mange camping- og stellpladser. At overnatte udenfor camping- og stellpladser reguleres af lokale regler.
  • Storbritanien
    Mange camping- og stellpladser. At overnatte udenfor camping- og stellpladser reguleres af lokale regler.
  • Irland
    Mange camping- og stellpladser. At overnatte udenfor campingpladser er forbudt ved veje. Lokale regler skal overholdes.
  • Italien
    Mange camping- og stellpladser især i det nordlige og centrale Italien. At overnatte uden for camping- og stellpladser tilladt én nat. Lokale regler skal overholdes.
  • Kroatien
    Mange campingpladser. Få stellpladser. At overnatte på privat grund forbudt.
  • Letland
    Mange campingpladser. Ingen stellpladser udenfor bebyggede områder. At overnatte er kun tilladt på campingpladser og privat grund med tilladelse fra ejer.
  • Litauen
    Mange campingpladser- og stellpladser. Hovedsageligt langs kysten og ved søer. Overnatning kun tilladt på camping- og stellpladser.
  • Luxembourg
    Mange campingpladser, få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Holland
    Mange campingpladser også ved gårde. Få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt
  • Norge
    Mange campingpladser især i den sydlige del af landet. Få stellpladser. Ved overnatning udenfor camping- og stellpladser skal lokale forbud overholdes.
  • Østrig
    Mange camping- og stelpladser i hele landet. Overnatning udenfor camping- og stellpladser højest tilladt i én nat – helt forbudt i regionerne Tyrol og Wien.
  • Polen
    Mange campingpladser især langs kysten. Få stellpladser. Overnatning forbudt udenfor camping- og stellpladser.
  • Portugal
    Campingpladser især langs kysten. Få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Rumænien
    Mange campingpladser især langs kysten. Ingen stellpladser. Overnatning udenfor campingpladser forbudt.
  • Sverige
    Mange campingpladser i den sydelige og midterste del af landet. Få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser tilladt ved overholdelse af lokale regler og forbud.
  • Schweiz
    Mange camping- og stellpladser i alle dele af landet. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Serbien
    Få campingpladser. Ingen stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Slovakiet
    Campingpladser i alle dele af landet. Ingen stellpladser. Overnatning udenfor campingpladser forbudt.
  • Slovenien
    Campingpladser især i den nordvestlige del af landet. Få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Spanien
    Mange campingpladser. Få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Tjekkiet
    Mange campingpladser. Få stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.
  • Ungarn
    Mange campingpladser. Ingen stellpladser. Overnatning udenfor camping- og stellpladser forbudt.





Per Ræbild
Per har flere års erfaring i at køre autocamper. Per er primært tovholder i fællesskabet. Per har en del viden omkring IT og andet teknik, og Per deler gerne ud af sine erfaringer, både når han er hjemme, og når han er på tur rundt i europa i autocamperen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her