Den grønne omstilling er en udfordring for samfundet og i særdeleshed for autocampersegmentet. Vi stiller os selv en masse spørgsmål i den forbindelse. Kommer der en elektrisk autocamper? Hvilken betydning får det for min autocamper, der kører på diesel?

Vi tog på tur for at se Testcenter Østerild. Der er gode autocamperpladser i nærområdet. Vores favoritplads er Amtoft Havnecamping, som er en kombination af campingplads og autocamperplads. Her er gode faciliteter og en høj grad af frihed til selv at vælge, hvor man vil holde. Du kan også finde andre pladser i nærheden. Se blandt andet Strandparkering Amtoftvej

Amtoft Havnecamping og Strandparkering Amtoft har begge en helt fantastisk flot og imponerende udsigt til Limfjorden

Formålet med vores tur var at se de gigantiske vindmøller på Testcenter Østerild. Vi valgte i vanlig stil at cykle dertil. Du kan også vælge at køre bil. Der er en fin parkeringsplads ved centeret.

Imponerende udnyttelse af vindenergi

Man kan kun blive imponeret, når man ser de mange kæmpestore testmøller, som står på en lige linje og producerer vindenergi. Danmarks Tekniske Universitet driver testcentret. Det bliver benyttet af verdens førende vindmølleproducenter til at teste verdens største møller.

Vi blev lidt ydmyg, da vi så møllerne, der er op til 330 meter i højden og har et kolossalt vingespænd. Hastigheden på vingerne er ganske enorme. De kan ved vingespidsen komme op på samme hastighed, som en Formel 1 racer kører.

Du kan få en masse nyttig viden på Besøgscenter Østerild. Her kan du bl.a. få den sidste nye viden omkring vind og vindkraft i Danmark. Du kan se, hvordan en vindmølle bliver bygget og se forskellige vindmøllemodeller.

Besøgscentret giver nyttig viden. Den største vindmølle producerer strøm nok til, at en Tesla kan køre 150 km ved 100km i timen

I forbindelse med etableringen af Testcenter Østerild, opstod der forskellige problematikker. Placeringen og anlægsarbejdet krævede fældning af store dele af plantagen.

Opførelsen af testcentret blev vedtaget ved en folketingsbeslutning i juni 2010. Udgangspunktet var et ønske om, at Danmark skulle bevare sin førerposition indenfor vindmølleteknologi. Men der var stor modstand mod at lægge testcenteret i det naturskønne område.

Kæmpe vindmølle, som definerer trenden for fremtidens vindmøller

Argumenterne for, at det skulle placeres i Østerild Plantage, var, at det skulle være et område med meget blæst, og at møllerne skulle kunne opstilles på en nord-sydgående linje, hvor der samtidig var stor afstand til de nærmeste naboer.

Naturstyrelsen har været med på sidelinjen, således at naturen bevares under de ændrede former. Derfor har Naturstyrelsen arbejdet med at ændre de tidligere skovarealer til åbne naturarealer med græs, urter, dværgbuske samt pile- og løvkrat. Dette har skabt nye og gode betingelser til hjortevildt, fugle, insekter og padder m.v.

Dæmningerne

Vi havde lagt vores rute, så vi kunne cykle på de to dæmninger. Det skulle vise sig at være en rigtig god ide. Naturen er imponerende set fra dæmningerne.

Vi kom bl.a. forbi Lønnerup Fjord og Østerild Fjord. De udgør et vigtigt fuglereservat for mange forskellige fugle og et vigtigt knudepunkt for trækvejene for millioner af svaner, gæs og vadefugle.

Lønnerup Fjord er den mindst af de to fjorde på ca. 140 ha. Den blev “afskåret” fra Limfjorden i 1904 ved at opføre en dæmning. I første omgang lykkedes projektet ikke, og man forsøgte igen i 1947, men først i 1950-1960 lykkedes det at inddæmme og afvande 60 ha i den nordlige del.

Østerild Fjord er med sine 560 ha den største brakvandssø. Den blev afskåret fra Limfjorden i forbindelse med anlæggelse af en ca. 3,5 km lang dæmning.

Vær opmærksom på, at dæmningen har en maksimalt tilladt vægt på 2,5 ton. Dæmningen blev bygget 1880-1884 og er helt fantastisk at cykle på.

Den længste dæmning 3,5 km lang ─ Bemærk maksimalt tilladte vægt er 2,5 ton

Vi har igen konstateret, at der findes ualmindeligt mange steder i Danmark, som byder på naturoplevelser i særklasse. Vi kan kun opfordre til, at du får pakket autocamperen og kommer af sted. Der er nok at se på i vores lille land.

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her