Vi havde en gård på Svinø, ved bredden af Gamborg Fjord i nærheden af Middelfart. Den solgte vi i 2019 og flyttede – helt bogstaveligt – ind i en autocamper. Tove og jeg er henholdsvis 75 og 73 år, og det er tanken, at vi i denne aftægtsbolig på fire hjul vil rejse rundt i Europa, så længe vi synes det er rart og helbredet holder til det. Vores hjem er hvor vi parkerer camperen.

Vores hjem, er hvor vi parkerer camperen

Men der er også andre steder, vi kalder ‘hjem’, fx autocamperpladsen Nyhavn 2 i Middelfart – fordi der her er tale om vores hjemstavn, og fordi de fleste af vores venner og bekendte bor i dette område.

Men allermest holder vi indtil videre af N.C. Dahls plads i Toftlunds sydøstlige udkant. Det var et af de første steder, vi slog os ned, bl.a. på prøveture med børn og børnebørn i sommeren 2019, og det var her vi forsøgte at sætte os ind i al den tekniske kompleksitet, der præger en autocamper, og det var også det første sted det lykkedes for os i den regnfulde efterårsperiode at køre godt og grundigt fast!

Niels Christian Dahl

Niels Christian Dahl byder autocamperturister velkommen på hans plads i Toftlund

Niels Christian Dahl – i daglig tale bare Niels – har i mere end en menneskealder drevet typehusfirmaet Eurodan-huse, nu er det så autocamperpladsen, han driver. Det er tydeligvis hans store passion og hobby. Han kører selv autocamper og er næsten dagligt at finde på pladsen, hvor han iklædt arbejdstøj gør en utrættelig indsats for at forbedre den og gøre den så attraktiv for brugerne som muligt. Her i foråret 2020 er han fx i fuld gang med at renovere en staldbygning, hvor bad og toilet allerede er placeret, og i løbet af kort tid vil der blive installeret vaskemaskine og tørretumbler. Det glæder os, for netop det at få vasket og tørret tøj er en af de største udfordringer vi har som nomader i en tid, hvor møntvaskerier stort set er afskaffet.

Det er tydeligvis Niels Christian Dahls store passion og hobby

Pladsen ligger lige midt i Sønderjylland, mere centralt kan det ikke være, når man fraregner Als. Ind til Toftlunds centrum er der kun 2-3 kilometer. Andre større byer ligger inden for bekvem afstand (se faktaboks).

Området er delt i to: En vestlig del, der til tre sider er skærmet af træer, og hvor der er skyggemuligheder og læ for den fremherskende vestenvind, og et østligt, mere åbent afsnit med en lille, idyllisk sø og bålsted. Herfra er der en smuk, vidstrakt udsigt over marker, hegn og småskove, og næsten dagligt ser man harer og råvildt.

Når man kører ind på pladsen fra Lebækvej, er det første man møder tømningsfaciliteter og affaldsbeholdere. Kører man lidt længere frem, kan man få drikkevandstanken fyldt op vha. en slange. Og så finder man ellers bare en ledig plads.

Der er i alt 24 eludtag fordelt rundt om på de to pladsafsnit og et stærkt WiFi-signal over det meste af området. Betalingsmåden fremgår af en informationstavle, der er anbragt ved tømningsstedet. Bemærk, at beboerne i det gule stuehus ikke har noget med autocamperpladsen at gøre.

Om Toftlund

Toftlund har ca. 3.300 indbyggere (2020) og ligger i Tønder Kommune. Den rummer bl.a. folkeskole, Toftlund Kirke, sportsanlæg, golfbane (Toftlund Golf Club), højskole, daginstitutioner, studenterkursus, kostskole samt et bredt udvalg af butikker. Det er som regel muligt at parkere ved bl.a. ALDI og Fakta (se faktaafsnit). Fra 1864 til 1920 var Toftlund tysk og fungerede som administrationsby. Fra 1904 til 1939 havde byen jernbaneforbindelse til Haderslev. En ret stor del af husene stammer fra den tyske tid, men der er også langs hovedgaden, Søndergade, en del eksempler på ‘Bedre Byggeskik’, en særlig stilart i dansk arkitektur ca. 1915-1940.

I 1990 indledte Toftlund sammen med den slesvig-holstenske by Bredstedt et energispareprojekt med EU-støtte, og Toftlund blev udnævnt til Danmarks første Brundtlandby. Et Brundtlandcenter blev opført syd for byen, hvor forskellige virksomheder med specialer inden for energibesparende produktion har haft til huse.

Toftlund Kirke i byens sydlige del har skib, kor og apsis i kvadersten og tegl fra 1200-tallet. En prædikestol fra ca. 1550 – en af landets ældste – er ikke længere i brug, men erstattet af en såkaldt Tønderstol fra 1654. Der er markeret talrige cykel- og vandreruter i og omkring Toftlund, og strategisk placerede infotavler fortæller om egnens natur og kulturhistorie. Find Toftlund Stierne her: Toftlund stierne

Fakta – Dahls autocamperplads

GPS:
55.17843, 9.07773

Kontakt:
N.C. Dahl mobil: 2373 3600

Priser 2020:
60,00 kr. pr. døgn inkl. strøm, vand, tømning og WiFi
Adgang til bad/toilet 30,00 kr. pr. døgn
Vaskemaskine 25,00 kr.
Tørretumbler 25,00 kr.

Nødopkald: 112
Lægerne Toftlund ApS: 7483 0464
Toftlund Apotek: Søndergade 2

Afstand til:
Toftlund centrum ca. 2.5 km
Haderslev 35 km/32 min.
Ribe 30 km/29 min.
Aabenraa 30 km/32 min.
Tønder 33 km/31 min.
Sønderborg 65 km/49 min.
Rømø 40 km/37 min.

Nærmeste flaskegas depot:
Davidsen, Svinget 5, 6520 Toftlund
Shell, Vestergade 25
Toftlund Caravan: Jyllandsgade 6

Indkøb:
ALDI: Østergade 1
Fakta: Østergade 5
SuperBrugsen: Søndergade 32
Bager Bjerring, Søndergade 9
Eckholdt’s Bageri, Vestergade 23
Slagter Popp, Søndergade 16

Tankstationer:
Bonus: Melvang 1 A
OK: ved SuperBrugsen, Søndergade 32
Shell: Vestergade 25 (+ flaskegas)

Spisesteder bl.a.:
Toftlund Pizza & Steakhouse (evt. udbringning): Østergade 10
Toftlund Golf Club, Østergade 63

Jørgen Holm
Jørgen er uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet. Desuden er Jørgen tidligere museumsinspektør. Jørgen og hans hustru Tove er gået på pension, og de lever nu fuld tid i deres autocamper.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her