Skærgården ved Göteborg er for danskere et lidt overset rejsemål, som de fleste kan komme til i løbet af en enkelt rejsedag, uden at bruge mange timer på landevejen. Tag turen til øerne som en selvstændig smuttur, eller kør forbi og brug nogle dage på øerne, på din tur til det øvrige Sverige eller Norge.

Beskrivelsen handler om Skærgården ved Göteborg, nærmere bestemt den nordligste gruppe af øer, som man når ud til med gratis vejfærger fra Lilla Varholmens Färjeterminal.

Der er også en gruppe af skærgårdsøer syd for Gøteborg, men de er bilfrie og derfor ikke særlig interessante for os med autocamper. Hvis du selv zoomer lidt i det kort, som åbner ved linket ovenfor, kan du se, hvilke øer man kan sejle til med vejfærgerne, og hvilke øer, der er indbyrdes forbundne med broer eller dæmninger.

Hvordan kommer man dertil?

Afhængig af hvor man bor i Danmark, kan man komme til skærgården ad forskellige ruter. Vi bor i Silkeborg, så de mest oplagte ruter for os, var enten Frederikshavn – Göteborg eller Grenå-Halmstad. Vi valgte den sidste, da det var den billigste. For 2 personer og en camper på 7 m længde x 2,67 højde betalte vi 1.484 Dkk for turen til Sverige og 1.493 Sek. (971 Dkk) for turen retur.

Lidt afstande til Lilla Varholmen:

Fra Göteborg: 19 km. Link: Rute
Fra Halmstad: 158 km. Link: Rute
Fra Helsingborg: 239 km. Link: Rute
Fra Malmø: 289 km. Link: Rute

Hvis billigt outdoortøj / udstyr og gratis stellplads lyder tillokkende, vil jeg anbefale et stop i Falkenberg, lidt nord for Halmstad. Der finder man en stor Outdoorbutik, som har en meget populær, gratis stellplads for både autocampere og folk i campingvogn. Link til: Engelsons. Falkenberg by er også et besøg værd.

Skærgården ved Göteborg

Da afstandene på øerne er ubetydelige og sagtens kan klares på cykel, kan du klare hele turen på én tank diesel, som du har med hjemmefra.
(Diesel kostede, da vi var der i august 2023, omkring 24 Sek./l ~ 15 Dkk/l) Som det fremgår, var kursen på Sek. lav da vi var der – kun 0,65. Det hjælper jo godt på rejsebudgettet, og dæmper blodtrykket lidt, når tankstanderen ryger et stykke over 1000 kr. for 50 liter diesel. Vores tur i Sverige blev i store træk som vist her: Vores rute, men denne beskrivelse omhandler som nævnt kun skærgårdsøerne ved Göteborg.

Gratis vejfærger, mange autocamperpladser og gode vandreture

I højsæsonen sejler vejfærgerne i pendulfart og alene på ruten Lilla Varholmen til Hönö, er der 4 færger til at afvikle trafikken. Sejltiden er kun 12 minutter, så du kommer ikke til at vente længe. Du kan finde en fartplan for de forskellige ruter, ved at klikke på de små færgesymboler i dette link: Trafikverket. Alle vejfærgerne er gratis at benytte.

Vel ankommet til Hönö, fortsatte vi direkte til den sydligste af øerne, Fotö, hvor vi kørte direkte til den meget hyggelige Fotö havn, som har en hyggelig og meget populær autocamperplads med god plads til alle. Link: Fotö Hamn.

På øerne er der masser af autocamperpladser, faktisk mange flere end man forestiller sig. Det er nok nærheden til Göteborg og de gratis færger, der gør det, men naturligvis er den flotte skærgårdsnatur og den friske luft også noget, der lokker mange til.

Vi blev på den smukt beliggende AC-plads på Fotö havn et par dage og nød den afslappede stemning og den enestående beliggenhed. Fra pladsen udgår der en afmærket vandrerute over klipperne til det alleryderste af øen. Smuk tur på hhv. 4 og 6 km, men man skal være nogenlunde til bens for at gå på klipperne

Hvis du holder af at vandre, der hvor du er, vil jeg anbefale dig at downloade appen Maps.me til din telefon. Med den, kan du altid finde lokale vandrestier, og GPS’en i din telefon vil altid placere dig på kortet, der hvor du er. Appen kan bruges i hele verden og du kan downloade kort, så du er uafhængig af mobilsignal.

Da vi kørte fra Fotö, kørte vi lidt rundt på Hönö, besøgte den gode fiskemand på havnen og handlede i ICA. Turen gik videre til Eckerö, hvor vi gik endnu en tur i den smukke Ersdalens naturreservat.

Efter de dejlige vandreture, var det på tide at finde en plads for natten, så vi kørte til Hälsö Hamn’s AC-plads, som altså på trods af navnet, ikke ligger på Eckerö, link: Hälsö Hamn AC plads. Faciliteterne på pladsen er på det jævne, men man kan tømme og fylde og få strøm. Til gengæld er beliggenheden fantastisk og der er masser af aktivitet på vandet man kan kigge på eller deltage i.

Som tidligere nævnt, er afstandene små på øerne. Som illustration heraf kan nævnes, at der kun er ca. 10 km fra det

sydligste punkt, Fotö hamn, til det nordligste punkt på Hälsö. Det er derfor også helt oplagt at opleve øerne på cykel.

Efter 3 skønne dage i skærgården sejlede vi tilbage til fastlandet og fortsatte vores tur rundt om Väneren, men det er en helt anden historie.

Da vi senere skulle planlægge den sidste del af vores tur, huskede vi vores begejstring for skærgårdsøerne, så det endte med at vi tog en sidste overnatning på pladsen på Fotö og til sidst tog vi videre med færgen til Björkö. Vi besøgte Björkö by for at kigge på byen, havnen og den hyggeligt beliggende AC-plads, inden vi efter et par timer på øen, sejlede retur.

Ægte skærgårdsstemning

Kommer man i solskin så rummer øerne alt, hvad man kan ønske sig af afslappet sommer- stemning, hyggelige havne, malede svenske træhuse, små cafeer, klipper og dejlig natur.

Man kan cykle, vandre, bade, eller bare ligge på klipperne og tage solbad eller tage på en sejltur eller fisketur. Man kan selvfølgelig også bare slappe af og se på livet, mens man spiser en is, får en øl eller laver lidt lækkert på grillen ved vognen.

Rigtig god skærgårdstur

Niels-Jørgen Jensen

Galleri