Norge står altid højt på prioriteringslisten, når vi skal beslutte en tur i de tidlige sommermåneder. Men hvorfor vender vi tilbage år efter år, både sommer og vinter? Det spørgsmål kan besvares med nogle få linjer:
Hvorfor Norge igen og igen
Storslået natur: Fra majestætiske fjorde og sneklædte bjerge til maleriske søer og frodige dale er Norges natur virkelig imponerende – ikke mindst på grund af landets uberørte landskab.
Udendørsaktiviteter: Mulighederne for vandreture, cykelture med mange højdemeter, ski og andre udendørsaktiviteter er uendelige og passer til enhver sæson.
Kultur og historie: Norsk kultur og historie har, lige fra vikingetiden, spundet tråde med Danmark.
Og mest af alt, norsk gæstfrihed og venlighed gør oplevelsen endnu mere behagelig. Nå ja – den norske kronekurs er særdeles attraktiv i disse tider, hvilket gør vores danske kroner til hård valuta.
Fjordlinje det foretrukne færgeselskab
I år valgte vi at sejle til Larvik med Fjordline, som er et udmærket færgeselskab. Prisniveauet er acceptabelt, og ved hjælp af deres lavpriskalender kan man nemt finde de billigste afgange. Vi booker altid på den norske hjemmeside, da det faktisk er billigere. Når vi sejler via Larvik, er vores første stop altid i Holmestrand, hvor der er en særdeles fin plads på marinaen med alle de faciliteter, man har brug for. Den ligger i en acceptabel afstand fra Larvik, og så er der lige muligheden for en skakdyst med store brikker.
Som altid, når man rejser i Norge, skal man være forberedt på vejret og acceptere, at det skifter. Derfor rejser vi altid med hue og handsker og, i særdeleshed, regntøj. Vi bruger altid YR.no til at holde os opdateret omkring vejret. Når man kører i en autocamper (AC), har man desuden muligheden og fleksibiliteten til at improvisere i forhold til vejret.
Det er en rigtig god idé at have en konto hos AutoPASS for ferje, da man opnår store rabatter på færgerne. Når man har en forkærlighed for vestkysten, bliver det til mange færgeture, hvilket kun er et ekstra krydderi på rejseoplevelsen. Med nummerpladescanning er det helt uproblematisk at sejle. Som altid har vi en tentativ plan og retning, og i lighed med tidligere år prioriterer vi de små øer på vestkysten højt, helst dem, der ligger langt fra de “normale” turistruter.
Smøla en unik perle i Norskehavet
Smøla er et ekstraordinært sted ved verdens ende. For at komme til Smøla skal man sejle, hvilket tager cirka 25 minutter. Når man ankommer til den første ø, Edøy, fornemmer man straks, at man er havnet i en tidslomme – det er så autentisk norsk. Områdets og øens betydning bekræftes blandt andet ved fundet af en 1000 år gammel skibsgrav, kendt som Edøyskipet. Skibsgraven er cirka 17-18 meter lang og blev opdaget under dyrket jord på et sted, der engang var en gravhøj.
Hvis man blev imponeret af Atlanterhavsvejen, vil vejen til Veiholmen være betagende. Vejen strækker sig over cirka 7 km og fører gennem mange øer og broer.
Veiholmen
Veiholmen er et betagende og autentisk fiskerleje med nogle få restauranter og en ganske udmærket stellplads. De nødvendige faciliteter er til stede, og det er et godt udgangspunkt for at opleve området. Fiskeri og UV-jagt er formidabelt her; diversiteten i vandet er fantastisk. Fuglelivet er lige så imponerende – blandt andet kan man opleve havørne. Hvis man er til havkajak, er det et rent slaraffenland. Omkring Smøla og Veiholmen kan man fint sejle med kajak imellem de cirka 6000 små øer og holme, selv hvis der er store bølger i åbent hav. Vi kan anbefale at spise en fiskemenu på den lokale restaurant; fisken er frisk og til en overkommelig pris.
Duehalleren et ydmygt men dybt interssant sted
Tønnelsfjellet, cirka 10 km nordvest for Botngård, virkede som et oplagt sted at udforske. Vi bemærkede især et punkt kendt som Duehalleren. For at udforske dette område valgte vi Oksvoll Camping, som er en noget utraditionel plads – en smule uorganiseret, men med pæne og gode faciliteter.
Duehalleren viste sig at være et fantastisk sted. Det var lidt udfordrende at nå helt til toppen, men belønningen var en spektakulær fjeldudsigt, en sublim panoramaudsigt og en smuk, interessant grotte i katedralstørrelse. Oplysninger om grotten er sparsomme, men det er tydeligt, at mennesker har boet der i andre tidsaldre. Navnet stammer tilsyneladende fra de mange duer i området.
Otrøy et eldorado for bjergenthusister
Inspirationen til at besøge denne fantastiske ø kom fra en YouTube-video om, hvad der muligvis er verdens længste trappe i Norge. At betragte dette arkitektoniske mesterværk er en oplevelse i sig selv, og som gammel fan af Led Zeppelin og deres ikoniske “Stairway to Heaven” bliver det ikke mere fantastisk – det er ren balsam for sjælen.
Vi blev på ingen måde skuffede. Udover en fremragende stellplads på havnen byder øen på den charmerende lille by Midsund. Fiskeriet præger naturligvis byen og de aktiviteter, der foregår omkring Midsund.
At bruge Cappelens kort i planlægningsfasen er for mig særdeles vigtigt. Derfor blev jeg straks interesseret, da jeg opdagede markeringen “Riksgrense 1660”. Nysgerrigheden blev for alvor vækket, da jeg fandt ud af, at det drejede sig om et stengærde, der markerede grænsen mellem Danmark-Norge og Sverige. Denne grænse var gældende fra 1658 til 1660.
Fleksibilitet og friheden er vigtige parameter ved Autocamperferie
Over en G+T og i genskin fra midnatssolen gik samtalen på vores tid, da jeg var udstationeret i Stockholm i 4 år for Forsvaret. Lysten til at gense de gamle “slagmarker” blev hurtigt omsat til en ny plan – retningsskifte mod Stockholm.
Sigtuna, cirka 40 km fra Stockholm, var vores hjemby i de 4 år, vi boede der, så derfor var denne by et oplagt stop på turen. Vi var naturligvis også forbi Uppsala, hvor der er en yderst god campingplads midt i byen. Uppsala er en særdeles livlig by; de mange studerende sætter dagsordenen og skaber et fantastisk liv og leben i gaderne. Det er efterhånden blevet rituelt at besøge den ypperlige Uppsala domkirke med et smil på læberne og for at få udleveret Dronning Margrethe 1’s gyldne kjole, som blev taget af svenskerne som krigsbytte i 1659.
Det er lige så rituelt at besøge Gamla Uppsala, stedet hvor konger blev kronet, og ceremonier til ære for guderne fandt sted. Med lidt fantasi og Netflix-serien Vikings i erindring mærker man snildt historiens vingesus i hver sten og hvert træ, der vidner om en tid, hvor æren lå i sejren og modet i kampen. Uppsala er ikke kun en by; det er et levende monument over vikingetidens stolthed og ære.
Sigtuna, for os byen der identificerer alt, hvad der er svensk. Byen er måske den ældste i Sverige (Lund by er måske ikke enig i den betragtning), men bybilledet er uændret i mere end tusind år. Sigtuna ligger ved Mälaren og stammer fra omkring år 980. Ved vikingetidens slutning var der 7 kirker i og omkring byen, flere står stadig som ruiner i bybilledet, foruden en mængde runesten. Der er en ganske fin stellplads i byen uden faciliteter. Et godt spisested et Båthuset, hvor man kan få gourmetmad fra øverste hylde til fornuftige priser, og man bør ikke undlade at besøge caféen Tante Brun.
Stockholm nordens Venedig, og en af kronjuvelerne i Sverige
Stockholm, Nordens Venedig og en af kronjuvelerne i Sverige, er uden tvivl en perle og et eldorado for turister, med noget spændende at opleve for alle aldre og interesser. Under vores ophold boede vi både på Långholmens Husbilscamping og Tantolundens Husbilscamping, begge centralt beliggende i forhold til centrum og med god infrastruktur med busser og tunnelbane, som forbinder alle attraktioner på en nem måde. Det er en god idé at booke plads på deres hjemmeside, da de ofte er fuldt belagte i højsæsonen.
Et “must-see”-sted er Gamla Stan, hvor bygningerne og de elegante huse vidner om en svunden storhedstid. Her finder man også Kongeslottet og Stortorget, som var stedet for “Det Stockholmske Blodbad” i 1520, hvor Kong Christian 2. henrettede store dele af den svenske adel og andre prominente borgere.
Efter en dag med at udforske Stockholm melder tørsten sig naturligt. I den forbindelse vil vi varmt anbefale en Mariestad-øl. Hvis du får chancen, så besøg endelig Engelen – vores foretrukne ølsted i Stockholm. Du vil ikke blive skuffet! Her er der ofte live musik og en fantastisk atmosfære.
Norge og Sverige er igen vores foretrukne destinationer for sommerturen. Vejret og temperaturen passer perfekt til vores ønsker, og selv efter utallige besøg i begge lande finder vi altid noget nyt og spændende at opleve. En ekstra fordel i disse tider er, at den danske krone står stærkt på grund af den favorable valutakurs.
“We will be back.”