Trollpikken i Norge er blot et af de mange interessante steder i det store land, som er fyldt med fortællinger om trolde, jætter og andre gode sagn. Fallossymboler blev brugt som religiøse symboler allerede før den ældre stenalder. I hele religionshistorien er fallosformede objekter blevet brugt som kultgenstande. Fallossymbolet repræsenterer den skabende, livgivende kraft i naturen.

Norge er vanedannende

Norge er en stærkt vanedannende destination såvel sommer som vinter. I sommeren 2019 var vi på rundtur i den sydlige del af Norge. Det, som tiltrækker os, er naturligvis den spektakulære natur, særlige historiske steder og steder med en pudsig historie.

Fallossymboler blev brugt som religiøse symboler allerede før den ældre stenalder

Således var vi inspireret af historien om Trollpikken, som står i terrænet nordøst for Egersund. Til lejligheden fandt vi en AC-plads, Bobilparkering Skadbersanden (Sitecode 19591/Campercontact). Superdejlig plads med et fantastisk vue over Nordsøen og med rigtige gode faciliteter.

Trollpikken er resultatet af tusinder års klimaændringer

Bente Mattsson under den 12 tons tunge Trollpikken

For omtrent 10.000 år siden var Norge dækket af et kilometertykt ispanser. I slutningen af istiden var der perioder med skiftevis frost og tøvejr. De efterfølgende frostsprængninger og generelle forvitring skabte dette fantastiske naturfænomen, fjeldfremspringet Trollpikken.

Hærværk fik den modsatte effekt

I nattens mulm og mørke den 24. juni 2017 blev Trollpikken udsat for hærværk. Den ca. 12 tons tunge klippeblok blev hugget af fjeldsiden. Der blev straks sat kræfter ind på at få genrejst klippefremspringet. I løbet af meget kort tid blev der indsamlet ca. 200.000 NKR. Cirka 14 dage efter hærværket var Trollpikken igen tilbage på sin oprindelige plads på fjeldsiden. Det var en ganske imponerende entreprenør bedrift.

Så hvis Trollpikken ikke var verdensberømt før hærværket, så kom den for alvor på verdenskortet i forbindelse med både hærværket og genrejsningen. Den er nu en meget kendt og velbesøgt attraktion.

Vejen dertil giver sved på panden og næring til sjælen

Jan Mattsson i den betagende natur ved Trollpikken

Vejen til Trollpikken er lidt udfordrende. I vanlig stil havde vi valgt at cykle på MTB fra AC-pladsen og til den sidste plads før stien op mod Trollpikken. P-pladsen er ganske stor, og man kan sagtens køre dertil med AC. En overnatning på pladsen mod betaling, naturligvis (100 NKR). De sidste kilometer op til Trollpikken kan kun forceres til fods. Man skal tage sig god tid, da stigningen kan være en test på konditionen, samtidig med at naturen er så smuk, at den skal nydes på vejen op. Belønningen for strabadserne får man ved ankomst til Trollpikken. Den står i et smukt og betagende fjeldlandskab – og tanken om hvordan de norske forfædre har betragtet og dyrket fallossymbolet, giver masser af næring til ens fantasi. Området ved Egernsund er spækket med historie og natur. Samtidig er det en charmerende by. Så det er en god ide at afse flere dage for at få det hele med.

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her