I Jyllands sydvestlige hjørne, på kanten af Vadehavet og med højt til himlen, ligger i det flade marskland Ballum Camping. Vi besøgte pladsen nogle dage i begyndelsen af 2021, da vejret og naturen viste sig fra sin bedste side.

Fra Kystvejen kører man ind til pladsen, der med ca. 185 enheder hører til de mindre og overordnet er organiseret i et “sildebensmønster”. Et særskilt afsnit i den nordvestlige del er indrettet til autocampere med 16 befæstigede pladser med græs imellem (nummereret C1-16). Denne plads er cirkulær, og enhederne “stråler” ligesom fx på Oasen på Rømø radiært ud fra centrum, hvor der er anbragt et par bord/bænkesæt. Eludtag (10 A) er inden for bekvem rækkevidde, højst en halv snes meter, afregning efter forbrug. Der er betalings-WiFi på pladsen.

Google-oversigtsfoto, der viser campingpladsen og placeringen af det specielle autocamperafsnit (den blå cirkel). Desuden markering af vandreruten omkring pladsen.

Receptionen – med en lille butik – og alle basale faciliteter ligger inden for ca. 100 meters afstand. Hvis man kommer uden for normal åbningstid, kører man bare hen og finder en plads. De faciliteter, der er vigtigst for autocampisten, er samlet på ét sted kun et halvt hundrede meter fra pladsens centrum: Drikkevand, som kan påfyldes med slange, en rist til spildevandet og en kumme til tømning af toiletkassetten. Alt dette fungerer upåklageligt. Andet affald deponeres i forskellige fraktioner i containere lige i nærheden.

Hertil kommer pæne og rene bad- og toiletforhold, et hyggeligt fælleslokale og en lille legeplads lige bagved servicebygningen. Der er umiddelbar adgang til bad og toiletter, men brusebad betjenes og betales vha. et indstikskort, som fås i receptionen. Til vaskemaskine og tørretumbler anvendes et andet kort.

En nyanlagt indhegning umiddelbart nord for autocamperpladsen er tænkt som hundelegeplads med en bænk til ejerne.

Autocamperafsnittet har den mest gunstige placering, og herfra har man den bedste udsigt. Fra de fleste af pladserne er der et smukt kig ud over vadehavet i retning af Havneby på Rømø, og man kan i klart vejr se Rømø-Sild færgen sejle frem og tilbage.

Men det vi kom til at holde allermest af under vores ophold i Ballum, er den vandresti, som Tønder Kommune har anlagt og som fører i en stor bue uden om campingpladsen. Den stærkt varierede rute går via markveje og trampestier gennem det åbne land, langs hegn og gennem lunde. Undervejs er der to steder anbragt bænke, og minsandten om man ikke også støder på et lille udsigtstårn, hvorfra der er en storslået udsigt over vadehavet og de foranliggende enge. Turen er på knap 3 km, og tager man den to gange om dagen – i modsatte retninger – løber det sammen med mere “løse” aktiviteter op i ca. 10.000 skridt!

En anden oplagt idé kunne være at gå en tur på det såkaldte ‘sommerdige’ ud for campingpladsen eller køre eller cykle ca. 4 km sydpå til den store parkeringsplads ved Skiffervej lidt nord for Hjerpsted. Her må ikke overnattes, men der er en fantastisk udsigt over vadehavet og over til Sild og Rømø. Gå en tur langs stranden og langs klinterne og prøv at finde nogle af de såkaldte vindfacetterede sten, som er slebet til ved bombardement af sandkorn og iskrystaller under sidste istid for ca. 20.000 år siden.

Eller sæt dig bare roligt ned og iagttag det myldrende fugleliv eller aktiviteterne ude i vadehavet, hvor turister og den lokale befolkning fisker, indsamler østers etc. Vender du ryggen til havet og kigger mod øst, vil du se et større antal gravhøje fra bronzealderen på et moderne “bagtæppe” af snurrende vindmøller.

Karakteristisk for området er de mange gamle stråtækte Vesteregnshuse og de fine firelængede gårde, hvoraf nogle kan dateres helt tilbage til 1600-tallet. Ballum Kirkes størrelse vidner om stor velstand. Lidt specielt er det, at de omkringliggende huses mure danner skel til kirkegården. Foran kirken er opsat en bænk – Jens Rosendals Bænk – en fødselsdagsgave til Tønders æresborger, digteren, der bl.a. har skrevet ‘Du kom med alt det der var dig …’.

Ballum-området er nærmeste nabo til Nationalpark Vadehavet, og man kan være heldig at se store flokke af stære danne “Sort sol”. Det er også her, den meget sjældne og truede ynglefugl hedehøgen har sin tætteste bestand i Danmark.

Fakta – Ballum Camping

Adresse:
Kystvej 37, Ballum
DK-6261 Bredebro

GPS:
55.06871, 8.66151

Kontakt:
Linda og Klaas de Weerd: 7471 6263

Pladsen er åben hele året.

Samarbejde:
Ballum Camping er en DCU-fordelsplads og samarbejder også med ACSI

Internetadresser:

Webside: Ballumcamping.eu
E-mail: Ballum Camping
Facebook: Ballum Camping
Online booking: Ballum Camping

Priser for autocampere:
Priser 2021 Ballum Camping

Nødopkald 112:
Lægehuset Skærbæk: 7475 1003
Højer Apotek, Skolegade 8, 6280 Højer
Skærbæk Apotek, Storegade 40, 6780 Skærbæk

Nærmeste indkøbsmulighed (2 km):
Min købmand, Byvej 70, Ballum, 6261 Bredebro. Brændstof og flaskegas (Primagaz) kan købes samme sted.

Papegøjeland – Danmarks første papegøjeland, som er fyldt med smukke papegøjer fra hele verden: Papegøjeland

Spisesteder:

Hotel Ballumhus
Byvej 66, 6261 Bredebro: Hotel Ballumhus

Ballum Slusekro
Ballum Sluse 1, 6261 Bredebro: Ballum Slusekro

Slusen Højer
Slusen Slusevej 10, 6280 Højer: Slusen


Jørgen Holm
Jørgen er uddannet arkæolog fra Aarhus Universitet. Desuden er Jørgen tidligere museumsinspektør. Jørgen og hans hustru Tove er gået på pension, og de lever nu fuld tid i deres autocamper.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her