Uanset hvilken vej man vælger for at komme til Odda, bliver man imponeret over fjeldene og den barske uberørte natur, man møder. Da vi kørte til Odda, kom vi fra Rjukan og havde valgt vej 134, som går delvis over Hardangervidda Nasjonalpark – en flot, imponerende, udfordrende og helstøbt naturoplevelse. Vi gjorde rigtig mange hold for at nyde naturen, og langs vejen er der rigtig mange oplagte overnatningsmuligheder, hvor man kan parkere og nyde naturen.

Odda autocamperplads

Odda er en fin by med en rigtig god ac-plads ved kajen/marinaen, Odda Bobilcamp N 60°04’17”, E 6°32’54″. Vi valgte at bo der et par dage. Pladsen ligger flot og har imponerende udsigt. Men kan bl.a. se den gletsjer, som vi var kommet for at se. I sommeren 2019 kostede det 200 n.kr (ca. 150 d.kr.) inklusiv alt. I vores optik en dejlig plads med fint markerede og store båse.

Norges 3. største isbræ Folgefonna

Jan Mattsson på Mountainbike i de norske fjelde

Folgefonna, der er 205 Kvadratkilometer, er 37 km lang fra nord mod syd og 16 km på det bredeste, og den er samtidig Norges 3. største isbræ. På det dybeste er bræen ca. 300 m tyk og mod henholdsvis øst og vest og “skyder” arme igennem dalene som elve af is. Buarbreen ved Odda er en af disse. Det lidt specielle ved Buarbreen er, at den er vokset med ca. 100 m de sidste 6-8 år.

Vi valgte at tage MTB på til sidste p-plads, inden den afmærkede sti fører op til selve bræen. I øvrigt fandt vi ud af, at p-pladsen er en ac-plads ”Buarbreen Glacier – Folgefonna National Park” N 60°02’41”, E 6°28’19”. Man bør dog nok være opmærksom på, at vejen dertil er en grusvej med mange med store stigninger, så autocamperen skal være i ”god form”. Stien op til Buarbreen er afmærket, og man bør afsætte ca. 3 – 4 timers vandring. Det sidste stykke op til selve bræen er meget udfordrende, men når man først står der og ser på bræen, bliver man belønnet med en naturoplevelse af de ekstraordinære. Bræen har en flot blå farve, og når man så tænker på, at noget af den is, man ser, faldt som sne på samme tid, som man byggede pyramiderne ved Giza i Egypten, så bliver man lidt ydmyg. Udsigten er naturligvis også helt speciel.

Vi vil helt klart anbefale et besøg i Odda. Start gerne med at besøge Odda Turistinformation

Odda byder på mange oplevelser

Bente Mattsson på vej over fossen

Odda byder på en sand palet af naturoplevelser, som kan varieres i forhold til, hvad man fysisk kan præstere. Der er noget for alle. Så det kan godt betale sig at afsætte flere dage til besøget. Det lokale turistbureau arrangerer ture til f.eks Trolltunga, som er et klippeudspring. Det ligner en tunge, deraf navnet. Denne tur er meget krævende og kan kun gøres med en guide. Ellers er der i nærområdet mange andre spændende naturfænomener i form af vandfald og fosser.

Vi vil helt klart anbefale et besøg i Odda. Start gerne med at besøge Odda Turistinformation, hvor I kan få hjælp til at få overblik over alle de muligheder, der er i området.

jan mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her