I 2020 har man i medierne kunne læse om en eksplosiv vækst indenfor salg af både nye og brugte autocampere. Samme vækst er set for campingbranchen generelt. Men også indenfor salg af sejlbåde og sommerhuse har man set denne tendens. Danskerne har under Covid-19-pandemien fået en anden tilgang til fritiden og ferieformerne.

Mulighederne for at kunne rejse til udlandet har været stærkt begrænset, og derfor har vi prioriteret de danske destinationer. Dette har medført trængsel på autocamperpladser, havne og marinaer, campingpladser og shelterpladser.

Salgstal opgøres af European Caravan Federation

European Caravan Federation (ECF) er paraplyorganisationen, der repræsenterer de nationale organisationer i den europæiske campingvognindustri.

“Formålet med ECF er at repræsentere interesserne for alle organisationer, der er kommercielt involveret i campingvognsbranchen (Campingvogne og autocampere), især producenterne, og at fremme camping i alle dens former”.

Danmark er repræsenteret i ECF ved “Camping Outdoor Danmark”.

Salgstal for autocampere viser eksplosiv vækst

ECF opgør salgstallene på måneds/kvartal-/årsbasis. Sammenligner man 1. kvartal 2020 med 1. kvartal 2021, er det tydeligt at specielt autocampersalget er i stor vækst. Alene i Danmark er der en vækst på 83 %. På europæisk plan er væksten 33 %.

Den næsten eksplosive udvikling i autocampersalgstallene, betyder der er god grund til at have et positivt syn på fremtiden. Tabellen her viser væksten i antal solgte autocampere i 1. kvartal 2020 contra 1. kvartal 2021.

Lokation1. kvartal 20201. kvartal 2021Ændring i %
Danmark259474+83%
Tyskland15.38319.058+24%
Norge311523+68%
Sverige3851.455+277%
Europa30.78441.015+33,2%
Kilde: European Caravan Federation

De forskellige aktører indenfor turismen har da også allerede gjort sig bekendt med udviklingen. Blandt andet har Dansk Kyst- og Naturturisme offentliggjort en omfattende undersøgelse over autocamperturisters prioriteringer og ikke mindst den demografiske sammensætning. Dette har de gjort for at få skabt et dokumenteret overblik over autocamperturisters adfærd.

Rapporten er et meget brugbart værktøj for en lang række interessenter/aktører, der har interesse i segmentet. Rapport Dansk Kyst- og Naturturisme

Salgstal interessante for kommunerne?

I Danmark er væksten i særdeleshed interessant for de kommunale myndigheder. Kommunerne har opgaven med at skabe rammerne for at borgerne har mulighed for at dyrke fritidsinteresser, herunder muligheden for at etablere egnede autocamperpladser/ parkeringspladser til de mange nye autocamperturister.

“Den næsten eksplosive udvikling i autocampersalgstallene, betyder der er god grund til at have et positivt syn på fremtiden”

Autocamperturisterne efterspørger primært bynære autocamperpladser. Flere kommuner tager afsæt i de prioriteringer som en autocamperturist har. De kommuner, der ser mulighederne fremfor begrænsninger i autocamperturismen, opnår store fordele for detailhandlen og restauranterne i kommunen.

Kommunerne kan søge rådgivning hos foreningerne

Indsigt og forståelse er væsentlige parametre, når kommunerne skal agere i forhold for autocamperturister og deres adfærd.

Kommunalfuldmagten giver mulighed for at kommunerne kan tilgodese autocamperturisme, uden at det kan defineres som konkurrenceforvridning. Nylige afgørelser truffet i Erhvervsstyrelsen understøtter dette.

Mangler kommuner den nødvendige indsigt, er der mulighed for at søge hjælp hos de frivillige autocamperforeninger. Foreningerne yder gratis rådgivning. Kontaktinfo fremgår herunder.


Links:
Dansk Kyst- og Naturturisme rapport
European Caravan Federation
Om Camping Outdoor Danmark


Foreninger/fællesskaber
AutoCamperRådet (ACR)
Dansk AutoCamper Forening (DACF)
Campervenner
DK-AutoCam
Danmarks Frie Autocampere (DFAC)
Alt om Autocamperen (AOAC)

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her