Lad mig tage dig lidt mere rundt på Island til steder, jeg synes er fantastiske. Hugo og jeg fortsatte turen rundt på øen og nåede alt i alt 2,5 gang rundt på Island på de 3,5 måned.

Jeg besøgte og boede ved en del af mine gamle værtsfamilier. Det er altid hyggeligt at komme tilbage og se dem.

Bl.a. oppe ved Lene, som er hende, der har inspireret mig allermest til min livsstil. Ikke at hun på nogen måde er minimalist eller bor i en autocamper. Men hendes free living-syn og hendes tilgang til livet har smittet. Det har været meget fascinerende at have gode snakke med hende. Hun bor i en lille by ved navn Hjalteyri. Der kan man se hendes skønne arbejde med alt fra naturen, bl.a. en masse skindarbejde.

Disse billeder er taget af Lene Zachariassen (resten af billederne kan du se i slutningen af artiklen i billedgalleriet):

Hvaltur på Island
Skindarbejde af Lene

Heroppe kan man også se hvaler. Jeg har været på mange ture i fjorden ─ både med den lokale dykker, når han skulle have snorklegæster med ud til hvalerne og med hvalsafaribåden, der ligger til i denne lille by. Det er virkelig specielt at være så tæt på så store dyr.

Hval i havoverfladen

Hvad med gas?

Gas på Island er en del dyrere, end vi er vant til i Danmark. Man kan bytte sine Kosan-gasflasker for ca. 300 kr. Man kan bytte på Olis tankstationer. Det kan godt være, man kan andre steder, men jeg gjorde det bare til en vane at kigge efter disse tankstationer. Desværre har Island ikke LPG-gas (fyldegas).

Mývatn

Et område, der virkelig også kan noget særligt, hvor man kan se og opleve meget i et ”lille” område. Der er utrolig natur, fugleliv, kogende mudder, lavaområde og en masse kratere.

Man skal forbi det geotermiske område kaldet Námafjall. Man skal se, høre og lugte dette område. Og når jeg siger lugte, så mener jeg det. Det er så sjovt at sidde og kigge på folk, der lige åbner deres bildør. For der lugter af rådne æggeprutter. Det er svovllugt. Man skal høre det kogende mudder, som er i nogen skønne farver. Jeg synes, at disse områder, der er meget ”lerede” i farverne, skiller sig meget ud på Island, som ellers er præget af sort lavalandskab.

Námafjall

Snæfellsnes Peninsula

Snæfellsnes er en halvø vest for Borgarfjörður. Jeg har altid været uheldig med vejret det, så jeg har aldrig set bjerget Snæfellsjökull tæt på. Kun fra Borganes. Men jeg har set billeder, og det er smukt.

Jeg synes til gengæld, at turen rundt, begge gange jeg har kørt der, har været meget smuk. Og denne gang havde jeg også dronen oppe et par gange.

Billede fra dronen over Snæfellsnes

Kirkjufell er et meget ikonisk bjerg, og man kan ikke misse det, hvis man kører halvøen rundt. Eller jo det kan man, hvis der er meget tåget! I år var første gang, jeg fotograferede det. Denne gang var vejret nemlig nogenlunde til fotooptagelse. Der var heller ikke så mange turister, så det var helt behageligt.

Kirkjufell

Hvitserkur

Jeg synes, denne her er sjov. For det er så forskelligt, hvad folk synes, den ligner. Jeg spurgte en dag til et foredrag, og der kom alt fra ko og mammut til en flodhest, der drikker. Når der er lavvande, så kan man gå helt ud til den og rundt om den. Vejen derud er meget stejl og ikke for dårligt gående. Man kan nyde udsigten oppe fra en platform.

Hvitserkur

Fuglelivet på Island

Man må ikke glemme fuglene. Jeg husker, at en fuglefotograf sagde til mig ─ og det skal lige siges, at jeg havde været der 2 måneder året før: ”Anja, der er så mange fugle deroppe” – hvortil jeg svarede: ”Nej, det tror jeg ikke”. Og jeg tog grueligt fejl. Jeg havde bare haft så meget fokus på landskabet, at jeg ikke så dem. Men det fik jeg lavet om på, og Grímsey bør du altså besøge. En skøn lille fugleø ca. 40 km nord for Island.

Grimsey

Det er en skøn lille ø med MANGE søpapegøjer. De er virkelig alle vegne. Der er generelt mange havfugle derude. Og stort set ingen turister. Jeg har været der 2 gange, hvor jeg er sejlet derud. Jeg er ikke søstærk på nogen som helst måde, men jeg gjorde det også 3. gang trods den gyngende tur.

Søpapegøje på Grimsey

Jeg har lavet en video med videoklip fra min tur. Jeg var derude i 3 dage.

Grábrók Volcano

Hvis man ikke når op at gå på Hverfall-vulkankrateret i Mývatn, så er dette en mulighed for at komme op at gå på et gammelt krater. Det er en kort tur derop. Jeg synes jo, man skal op på et krater, når man er på Island.

Grábrók
Krýsuvík

Krýsuvík

Her kan jeg sige det samme. Hvis man ikke når op til Mývatn og ser det geotermiske område, så kan dette sted også sagtens bruges.

Sky Lagoon

Den Blå Lagune og Sky Lagoon

Hvis man er til luksusvarme bade, hvor der ikke er alger på bunden men luksusomklædning, så ser både Den Blå Lagune og den nye Sky Lagoon rigtig lækre at komme.

De ligger prismæssigt på samme niveau.

Sky Lagoon har deres infinity pool og mulighed for en 7-trins tur igennem alt fra sauna og isbad til dampbad og skrub.

Her kan man se igennem vandet, og alt omkring poolen er bygget op af klikker. Der er en smuk udsigt fra saunaen. Jeg synes, det er fantastisk lavet.

Ved Den Blå Lagune er vandet mælkehvidt/turkis, og man kan ikke se igennem det. Området er smukt på sin egen måde.

Her får man en maske og en drink med i prisen. Jeg valgte en grøn smoothie. Jeg blev også godt solbrændt efter denne tur. Solen på Island kan være hård. Jeg har derfor næsten altid faktor 15 eller 20 på.

Smoothie i den Blå Lagune
Mælkehvidt/turkis vand ved den Blå Lagune

Tomater i alt

Friðheimar er et sted, der er et besøg værd. Jeg spiser ikke så meget ude, men oplever meget lokalt ved mine gamle værtsfamilier. Men veninde tog mig med herhen. Her dyrker de tomater, og der er en restaurant i væksthuset. Alt, hvad de serverer, indeholder tomater. Man kan sågar få tomatøl. Jeg valgte deres tomatsuppe. Og det er uden tvivl den bedste, jeg nogensinde har fået, men også den dyreste nogensinde. Jeg husker ikke lige, hvor meget den kostede, måske det var 179 kr. Men jeg kunne spise alt det, hvad jeg ville – så det gjorde jeg!

Den bedste tomatsuppe jeg nogensinde har fået
Restauranten bruger tomater i alt, som de selv dyrker

Jeg kunne blive ved…

Jeg har en liste så lang med dejlige steder at komme. Jeg har også undladt at fortælle om hele Vestfjord-området. Der blev jeg personligt lidt skuffet, så derfor har jeg ikke nævnt en masse derfra, men jeg ved, at andre har haft skønne oplevelser der. Der er også hele højlandet, hvor jeg var for 3 år siden med min gamle Land Rover. Det er også et helt kapitel for sig selv men passermåske ikke så godt ind i denne serie til folk med autocampere, fordi man kan køre autocamper i området. Men man kan booke sig ind på ture med de store ”monstor trucks” og få nogle store oplevelser.

Mit bedste råd er nok: Få nu tid nok deroppe, og prioriter, hvad du ønsker på turen, for det er umuligt at se alt. Jeg har været der 6 gange og der er stadig en masse, jeg gerne vil opleve og se.

Tak fordi du følger mit Islandseventyr

Jeg kunne blive ved og ved – det er mit elskede land, og jeg glæder mig allerede, til jeg skal tilbage og opleve den skønne natur igen. Dette blev de sidste oplevelser fra Island for denne gang. Jeg håber, du har nydt rejsen og måske selv tænker at sejle derop og opleve noget af dette sammen med din autocamper.

Billede fra drone over Island

Og igen, igen, husk, jeg fortæller kun om nogle af de skønne steder, jeg har besøgt på Island. Det ville blive en roman, hvis du skulle med på hele rejsen. 😉

Rullende hilsner
Anja Robanke

Billedgalleri fra del 3 – Mit Islandseventyr

Avatar photo
Jeg har solgt alt, hvad jeg ejer og forfulgt min drøm om en livsstil på vejen med få ejendele. Jeg bor i min autocamper Hugo, og her arbejder jeg som grafiker, foredragsholder og fotograf, samtidig med jeg kører rundt og oplever naturen herhjemme og i udlandet. Anja er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her