Vi vil alle sammen gerne dyrke vores fritids- og friluftsinteresser. Det kan være alt lige fra vandring, overnatning i shelters, cykling, ridning og fodbold til meget andet. Det kræver naturligvis, at vi tager hensyn til hinanden.

Autocampere fylder meget i landskabet, og derfor bliver der ofte lagt endnu mere mærke til det, når autocamperfolket nyder friluftslivet.

Negativ omtale af autocamperfolket

Netop på grund af den store synlighed bliver autocamperfolket ofte beskyldt for ikke at tage hensyn til naturen og de omkringboende. Anklager kan f.eks. gå på, at vi tømmer spildevand og toiletter uden for de dertil indrettede steder. Men der er tilsyneladende også påstande om, at vi bruger naturen til at forrette vores nødtørft.

Avisen JyskeVestkysten har f.eks. for nyligt bragt en artikel om, at beboere i nærheden af en gratis parkeringsplads tæt på Aabenraa Sejl Club er ved at drukne i afføring og brugt toiletpapir. Du kan læse artiklen her.

Ligeledes bragte avisen i oktober 2021 en artikel om autocamperfolket, som fremstiller os i et meget negativt lys og som værende mindre intelligente end resten af den danske befolkning. Du kan læse artiklen her. Denne artikel har både AutoCamperRådet og Alt om Autocamperen tidligere givet modsvar på. Men det ændrer ikke ved, at den negative omtale er blevet læst af mange og dermed også er med til at påvirke den generelle opfattelse af autocamperfolket.

I et læserbrev, der er bragt af JyskeVestkysten 9. august 2022, tager ejeren af Rømø Familiecamping sarkasme i brug for at understrege sin holdning til de autocamperturister, som ikke benytter sig af campingpladsen. Læs læserbrevet her. AutoCamperRådet har naturligvis også modsagt læserbrevet i et svar i selv samme avis.

Manglende dokumentation og udtalelser

Som en del af autocampersegmentet er vi i Alt om Autocamperen naturligvis kede af, at ovennævnte og mange andre artikler stiller os i et dårligt lys. Samtidig kan vi kun opfordre medierne til at indhente dokumentation til at underbygge journalister og læserbrevsskribenters påstande. Ligeledes mener vi, at det ville være på sin plads, at vi som modpart til den dårlige omtale også fik mulighed for at udtale os i artiklerne enten via foreningerne, AutoCamperRådet eller andre, så påstandene bliver fremstillet med udgangspunkt i begge parters holdning og viden.

Kan du se dig selv i øjnene?

Når det kommer til de mange påstande om, at autocamperfolket efterlader affald og bruger naturen som toilet, og at vi tømmer spildevand og toilettanke i naturen, skader det naturligvis ikke, at vi prøver at se indad.

Eftersom vi er mange autocamperbrugere, kan vi naturligvis ikke fuldstændig udelukke, at der er enkelte, der ikke respekterer naturen og de omkringboende. Vi vil derfor opfordre dig til at se dig selv i spejlet. Kan du stå inde for, at du ikke bruger naturen som toilet, at du respekterer, at der bor folk tæt på det sted, hvor du parkerer og/eller overnatter? Kan du sige dig helt fri for at efterlade affald, når du forlader en plads? Benytter du udelukkende de dertil indrettede steder til at tømme spildevand og toilet?

Kan der være andre, som af og til mangler et toilet eller en skraldespand?

I Danmark udgør andelen af autocampere i forhold til personbiler kun 0,5 % (eller cirka 15.000 autocampere). Ud af disse 15.000 autocampere har 95 % eget bad og toilet. Og selv om der er nogen, der fravælger at bruge bad og toilet i bilen, så skal dette alligevel holdes op imod, at der er 2.800.000 personbiler i Danmark. INGEN af disse har skraldespand, bad og toilet. Der er derfor stor sandsynlighed for, at der er en del af disse bilister, som benytter naturen som toilet eller efterlader sit affald.

Desuden er det også offentligt kendt, at der inden for mange andre friluftsgrene af og til kan blive behov for et toilet eller en skraldespand. Blandt andet har vi jo set en eksplosion i antallet af folk, der vandrer. Vi kan naturligvis ikke påstå, at vandrere efterlader afføring, toiletpapir og andet affald, men vi vil blot bruge det som et eksempel på, at der kan være andre ”syndere” end autocamperfolket.

Lad os tage hensyn til hinanden!

Denne artikel skal ses som en opfordring til medierne om at underbygge og undersøge påstande, inden de bringes, samt at lade alle parter komme til orde.

Den skal desuden ses som en opfordring til, at vi som autocamperbrugere tager hensyn til både naturen og omkringboende, når vi bruger vores autocampere. Og sidst men ikke mindst skal den ses som en opfordring til, at alle natur- og friluftselskere tager hensyn til hinanden og omgivelserne, så vi sammen kan nyde de gode oplevelser uden at andre skal føle sig generet.

Jan Mattsson
Skribent Alt om Autocamperen

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her