Jeg er kørt fra bjørneskjul i Slovenien, videre til Italien for at se Venedig og til Frankrig for at møde flamingoer. Det har givet en del spændende oplevelser, som jeg gerne vil dele med jer.

Jeg havde den store oplevelse at se bjørne på tæt hold – dog mens jeg var i sikkerhed. Jeg havde hørt, at nogle af bjørnene var aktive, så jeg kontaktede slovenianbears.com for at høre, om det var en mulighed, at jeg kunne komme, selvom de først officielt åbner den 1. maj. Jeg fik heldigvis et ja fra Miha, som ejer stedet.

Der er ingen tvivl om, at min oplevelse med bjørnene i Slovenien vil være noget, jeg vil huske for evigt. Det var første gang, jeg så bjørne i den vilde natur, og jeg må indrømme, at det gjorde et stort indtryk på mig at være så tæt på store dyr.

Der er ingen tvivl om, at min oplevelse med bjørnene i Slovenien vil være noget, jeg vil huske for evigt

Jeg købte adgang til 3 dage. Og særligt den ene dag er den jeg husker bedst og vil huske for altid. Jeg sad helt stille og lyttede blot til skoven. Der er ingen tvivl om, at for mig er det ikke bare at tale om ventetid men derimod giver det mig ro at få lov til at sidde og nyde, mens jeg venter. Og mens jeg ventede, kom der noget løbende fra venstre. Først én bjørn og lige efter én mere. Mit hjerte slog et ekstra slag, og jeg var meget forsigtig med ikke at lave hurtige bevægelser. Miha havde fortalt mig, at de er mere ”på vagt” de første minutter, så det er godt at være helt stille og ikke bevæge kameraet for meget. Jeg havde fornøjelsen af dem i 37 minutter. Tiden fløj afsted, mens jeg havde gang i mine to kameraer på én gang – både med videoer og billeder.

Billede fra min oplevelse med bjørne (Se flere billeder nederst i artiklen)

Man skal ikke sidde hele dagen, som mange måske tror, ligesom man gør ved rovfugle nordpå. Her kommer man ud omkring kl. 14 og bliver hentet igen ved solnedgang.

Efterfølgende var der mange, der spurgte, om jeg ikke var bange. Men nej, det var jeg slet ikke. Måske var det fordi, mit fokus var på kameraet, og at jeg var så spændt på hele oplevelsen. Jeg sad der som fotograf, og jeg sad i et sikkert skjul, der var bygget til formålet.

I kan se min YouTube video her: YouTube video

Jeg snakkede med Miha, som ejer stedet, og han fortalte, at det mest er fotografer, der kommer for at opleve bjørnene. Jeg fortalte ham, at jeg havde mange, der fulgte mig fra autocamperbranchen og han sagde, at alle er meget velkomne til at komme og nyde bjørnene – også uden kamera. Det er bare vigtigt, at man sidder ekstrem stille og ikke laver støj. Ellers bliver oplevelsen ødelagt, fordi bjørnene løber væk.

Overnatning i forbindelse med bjørneoplevelsen

Jeg var der udenfor sæsonen og var så heldig at få lov til at overnatte på Mihas parkeringsplads. Jeg ved ikke hvor meget plads, der er, når højsæson er i gang, da der også er et gæstehus med mulighed for overnatning for gæster.

Derfor vil jeg anbefale en plads, som ligger få kilometer fra Slovenien Bears. Det er en plads, hvor man gratis kan tømme både gråvand og toilet samt få gratis vand og strøm. Jeg var selv forbi en dag for at tømme toilet, inden jeg kørte videre. Pladsen er ganske fin, så det er helt sikkert en mulighed for jer at holde der, hvis I ønsker at se bjørne.

Det er vigtigt for mig at sige, at I ikke skal gå ud i bjergene på egen hånd. Det er alt for farligt. Det oplever de lokale desværre nogle gange, at turister gør, og har man ikke har kendskab til naturen og ved, hvordan man skal være i den – er det alt for risikabelt. Der er også andre dyr som ulve, los og rådyr.

Det vilde museum

Jeg var forbi Wildlife Museum, hvor jeg lærte en masse om dyrene i området. Fokus var mest på bjørnen, ulven og lossen. Museet ligger i Pivka og hedder ”Dina Pivka” (dinapivka.si). I byen er der også et militærmuseum. Her kan man også overnatte med autocamper.

En anbefaling af CamperContact

Jeg benytter mig altid af CamperContact-appen, hvor jeg kan se muligheder for at overnatte og få opfyldt de behov, jeg har. Det kan være, at jeg trænger jeg til et bad, til at få tømt toilet eller få ladet strøm på. Jeg elsker filteret i denne app, da man kan tilpasse det til det, man har brug for. Så vidt jeg ved, koster den på nuværende tidspunkt koster 75,00 DKK.

På vandet i Venedig

Eller i hver fald tæt på ─ jeg ankom til Venedig, hvor jeg havde været som barn, og vi kan nok godt blive enig om, at det alligevel er nogle år siden.

Venedig

Jeg er ikke det store bymenneske, men det var da sjovt at fare lidt vild i gaderne og lade sig rive med af butikker og maddufte. Jeg gik og gik, sansede og smilede. Vejret var fantastisk – solen skinnede, og varmen var behagelig. Jeg er glad for, at jeg havde min telefon med, så jeg havde Google Maps at gå efter, da jeg skulle tilbage til båden. Jeg var nok faret vild uden. Og det er til trods for, at jeg har en nogenlunde stedsans. Jeg gjorde, som jeg plejer og satte en markør på mit kort, så jeg vidste, hvor båden var, og jeg ikke skulle lede for meget.

Udsigt over Venedig by

Overnatning ved Venedig

Jeg overnattede ved vandet – et sted, der hedder: San Giuliano Venice

Jeg gav 18 EUR for 24 timer. Og da jeg spurgte pænt, om jeg kunne tilkøbe en time ekstra for at få mest ud af Venedig, var det korte svar NEJ. 24 timer og derefter starter nye 24 timer. Så hvis I vil benytte det og tænker, at I kun vil være der én dag, så lad være med at checke ind for tidligt. Der er mulighed for bad, tømning og fyldning. Stedet har ingen charme, men er blot et sted at overnatte.

Overnatning i Venedig

Det gode var, at jeg få hundrede meter derfra kunne hoppe på en båd (Marive Transport) og blive sejlet til Venedig for 10 EUR tur/retur. Det tog ca. 25 minutter. Og jeg var heldig, at der ikke var ret mange passagerer med, så jeg kunne ligge på en bænk for at undgå at blive søsyg. Transport er ikke min stærke side, medmindre jeg selv sidder ved rattet!

Fra vand til land med Flamingoer

Der var en mand, der lidt henkastet sagde til mig, at:  ”hvis du vil se flamingoer, så kan du se dem i Carmague”. Og hold op hvor fik han ret. Området er ret stort, og jeg havde meget kort tid, så jeg fandt denne park: Parc Ornithologique du Pont de Gau – Flamingoerne lever frit her kan komme til og forlade området, som de vil.

Flamingoer i Carmague (flere billeder nederst i artiklen)
Her var også storke og andre fugle

Men der er mange her i forhold til, hvad jeg så andre steder. Jeg har aldrig troet, at jeg skulle stå SÅ tæt på og opleve så megen forskellig adfærd på så kort tid. Det var en skøn oplevelse.

Men parken bød på mere idet jeg mødte også storken, sølvhejren, fiskehejren på deres reder samt den sorte ibis og sumpbæveren. Jeg vil beskrive denne oplevelse som paradis for mig, som elsker dyr og ikke mindst at fotografere dem.

Hvis jeg ikke havde haft en deadline, nemlig at skulle være i Spanien på et bestemt tidspunkt, så var jeg blevet nogle flere dage. Men jeg er ret sikker på, at jeg på et tidspunkt kommer tilbage.

Jeg blev i parken til solnedgang og nød de sidste flamingoer, der ikke var fløjet. Kom gerne tidligt, og ikke lige inden de lukker. Ellers vil der være meget tomt.

Solnedgangen og den sidste flamingo

Fra Flamingoerne kørte jeg videre til Spanien, hvor jeg stadig kører rundt og oplever.

Rullende hilsner fra
Anja

Galleri

Anja Robanke
Jeg har solgt alt, hvad jeg ejer og forfulgt min drøm om en livsstil på vejen med få ejendele. Jeg bor i min autocamper Hugo, og her arbejder jeg som grafiker, foredragsholder og fotograf, samtidig med jeg kører rundt og oplever naturen herhjemme og i udlandet. Anja er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.