Lad os fortsætte langs sydkystens eventyrlige muligheder. Island fascinerer mig hver dag. Landskabet, der ændres, de søde og hjælpsomme islændinge. Det er så råt deroppe. Vinden og vejret og den dejlige følelse af at kunne bære mit elskede uldtøj, for mig giver det mening.

Jeg vil sige, det var en større fornøjelse at køre på ringvejen i år. Der var sket mange forbedringer siden sidste rejse, hvor jeg kørte på den. Og mange andre veje også blevet bredere. Man må typisk køre 90 og 80 km/t. på hovedvejen, medmindre andet er skrevet. Jeg synes dog, at islændinge selv foretager nogle vilde overhalinger indimellem og kører stærkt.

Island

Men inden jeg går i gang med at fortælle om de forskellige steder, så skal vi lige snakke camping.

Camping – det lille minus

Der er ikke mange minusser ved Island. Men en af dem er, at det er forbudt at freecampere ─ altså at overnatte i naturen. For mig er det et minus, for jeg elsker at vågne i naturen. MEN når jeg tænker over det, så forstår jeg godt islændingenes valg. Med 2,2 millioner turister i 2018 er der pres på naturen. Der var biler og autocampere overalt. Så jeg kørte ind på en campingplads hver nat, medmindre jeg sov ved mine gamle værtsfamilier rundt på øen.

Jeg har typisk givet 75-100 danske kr. for en overnatning. Man betaler pr. person. Og strøm koster ca. 50 danske kr. pr. nat. Forvent ikke en høj standard som i Danmark. Men der er ofte, hvad der skal være. Vær dog opmærksom på, at nogle steder er der bl.a. ikke bad og ikke mulighed for at tømme toilet.

Reynisdrangar

Reynisdrangar

Det er specielt at gå langs den sorte strand ved vandet, der har gjort de sorte sten runde. Man kan se Reynisdrangar, som er smukke klippeformationer, som skyder 66 meter op fra havets overflade.

Islændinge mener ifølge en gammel legende, at disse enorme klipper engang var trolde, som forsøgte at trække skibe ud på havet. Men troldene blev forstenet ved solopgang og blev derfor forvandlet til sten, og nu kan de ses som disse fantastiske klipper.

Der er også nogle rigtig smukke basaltsøjler. I det hele taget er området præget af smukke klippeformationer. Og der findes mange havfugle i området. Man kan være heldig at se søpapegøjen og mallemukken. Reynisfjara er faktisk blevet kåret som en af de 10 smukkeste strande i verden af National Geographic og har været med i den kendte tv-serie Game of Thrones. Havet ved Reynisfjara er farligt, så gå ikke for tæt på, og undgå at bade der. Bølgerne kan synes at komme ud af det blå, og med stor kraft kan man risikere at blive trukket med ud. Så lov mig at være forsigtig, og hold afstand til havet.

Fjaðrárgljúfur

Dette er et område med en storslået og meget smuk kløft, der er cirka 100 meter dyb og cirka 2 kilometer lang. Det siges, at kløften blev dannet i istiden for ca. 9 millioner år siden.

Dybt inde i kløften er der et vandfald, og det er ligesom slutningen. Man skal så samme vej tilbage, men det synes jeg ikke gør noget, for man ser lidt nogle andre vinkler. Der er vandresti på højre side af kløften opad. Men det er også muligt at gå nede langs floden, og det siges, at det er bedst ved lavvande.

Fjaðrárgljúfur

Jeg har kun oplevet dette sted i regnvejr. Men måske lykkes det med bedre vejr, næste gang jeg får mit ”mood”.

Skaftafell og Svartifoss

Tæt på Vatnajökull – Europas største gletsjer – ligger Skaftafell Nationalpark. Parken er ideel til dagsvandreture. Lige meget hvor langt man vil vandre i området, så må man ikke snyde sig selv for den korte vandretur på 1,8 km til Svartifoss – Det sorte vandfald. Det er et af Islands mest ikoniske vandfald. Det er unikt omgivet af sorte basaltsøjler, der hænger ned fra bjergsiden. Det var en del mindre, end jeg havde forestillet mig efter at have set billeder.

På vej tilbage fra Svartifoss kan man vælge en anden rute retur op til udsigtspunktet Sjonarsker, hvorfra man har udsigt over området, som er meget smuk.

Svartfoss

Det er også muligt at tage på vandreture med overnatning. Men tag en snak med dem i infocenteret, de kan hjælpe. Der er en rigtig fin campingplads her. Og jeg vil tro, at det er den pæneste og den med de bedste forhold, jeg har oplevet på Island.

Jökulsárlón Glacier Lagoon og Diamond beach

Disse to steder ligger lige ”over for” hinanden. Så lad os starte med gletsjerlagunen, som er fyldt med isbjerge. Det er et sted, der er meget populært. Men hvis man går en tur lidt længere ind i lagunen, så er der ikke mange turister, og man kan få nogle dejlige oplevelser med bl.a. edderfuglen på nogle tider af sæsonen. Jeg har oplevet dem tæt på, for de er lidt nysgerrige.

Jökulsárlón

Lagunen kaldes Jökulsárlón, hvilket betyder ”gletsjer-flod-lagune”. Lagunen er dannet af smeltet gletsjervand. Jökulsárlón bliver hele tiden større, mens gletsjeren trækker sig tilbage og bliver mindre. På de 3 år der er gået, siden jeg sidst var der, kan jeg se, at vandstanden er steget.

Jökulsárlón, gletjser
Sæl i lagunen

Man kan også komme på bådtur ude på lagunen og sejle imellem isbjergene/klumperne. Jeg har dog ikke selv oplevet dette.

Der er også sæler i dette område. Jeg har set dem de fleste gange inde i lagunen, men de er også at finde ude ved ”Diamond Beach”. ”Diamantstranden” ligger som sagt lige ovre på den anden side af vejen.

Isbjerge, som knækker af gletsjeren og lander i lagunen, driver ud i havet og skylles op på den sorte strand – Diamond Beach.

Diamond beach

Denne sorte sandstrækning er derfor ofte dækket af ”isterninger” i forskellige formationer ─nogle gange som isskulpturer. De ligger og glitrer som diamanter i solen. Det er derfor, at stranden Breiðamerkursandur har fået tilnavnet ”Diamantstranden”. Jeg har været uheldig med det i år. Jeg var forbi 2 gange, og det var meget små stykker, der lå der, men jeg kunne nogle få dagene senere hos en anden fotograf se, at stranden var fyldt. Så det er naturens charme, der bestemmer, hvad vi ser.

Vestrahorn og Stokkenes

Dette er et af mine yndlingssteder på Island. Jeg synes, at stedet er magisk. Vestrahorn er et fantastisk bjerg med en højde på 454 meter. Jeg elsker at se, hvordan lyset, skyerne og tågen kan ændre landskabet. Det ligger cirka 5 km fra ringvej 1, hvor man kører ad en grusvej. Når man kommer til caféen/parkeringen/campingpladsen, skal man betale inde i caféen. Man får en billet til at køre ind i området (der er en bom). Undgå at køre i det sorte sand. Man kommer let til at sidde fast. Det har jeg set andre gøre. Det er også muligt at gå rundt i området, hvis man har lyst til det. Man får altid instruktioner fra personalet i caféen, når man køber en billet til området og parkering. Billetten er gratis, hvis man camperer eller overnatter i deres annekser.

Stedet er fortryllende, og vejret skifter hele tiden. Jeg har lavet denne video. Jeg elsker at flyve med min drone i dette område. Jeg elsker at se det sorte sand og Hugo, der med sin hvide farve er en flot kontrast. Link til video: Youtube drone video

Vikingelandsbyen

Landdbyen havde stået i forfald i mere end 10 år, da en planlagt tv-serie ikke blev til noget pga. konkurs. Vikingelandsbyen ligger ved Vestrahorn, som jeg skrev om ovenover.

Jeg så landsbyen for 3 år siden, og der var den ret smadret, fordi den aldrig blev brugt, og vind og vejr gav den voldsom patina. Men det havde ændret sig, da jeg var der! Jeg så på afstand, at der var en masse aktivitet. De var ved at gøre landsbyen klar til at filme til en Netflix-serie, der hedder The Witcher.

Det var sjovt at gå rundt og se. Jeg fik nogle droneoptagelser i juni, inden de gik i gang med at lave landsbyen om. Med da de var i gang, blev det forbudt. Se billeder fra landsbyen i denne YouTube-video: Youtube video.

I næste og sidste del vil jeg tage dig med videre på min rejse på Island.

Og igen, husk, jeg fortæller kun om nogle af de skønne steder, jeg har besøgt på Island. Det ville blive en roman, hvis du skulle med på hele rejsen.

Rullende hilsner
Anja Robanke

Anja Robanke
Jeg har solgt alt, hvad jeg ejer og forfulgt min drøm om en livsstil på vejen med få ejendele. Jeg bor i min autocamper Hugo, og her arbejder jeg som grafiker, foredragsholder og fotograf, samtidig med jeg kører rundt og oplever naturen herhjemme og i udlandet. Anja er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.