Autocamperplads i Frankrig som Alt om Autocamperens forumansvarlige, Ole Poulsen, der en ivrig tilhænger af at køre autocamper i Frankrig, har besøgt flere gange. Sammen med hans hustru Vibeke har Ole kørt de franske veje tynde gennem mange år. Her er en lille beretning fra bare én af de mange pladser de to har besøgt.

Croix de fer – her får du alt fra naturen lige uden for døren

Pladsen i Croix de fer ligger i de mest fantastiske naturskønne omgivelser, og der er særdeles gode mulighede for helt enestående naturoplevelser. Her kigger Mamotten forbi, og de store Kongeørne flyver hen over bjergene og kommer aldeles tæt på. Fårehyrden kommer forbi med både får, hunde og et venligt væsen, og der er rigtig gode muligheder for at fange en af de mange fisk i den store opdæmmede sø, Lac du Grande Maison.

Her er simpelt hen så specielt, og man bliver nærmest overvældet af den rene luft og den overvældende natur

På denne skønne plads, henter du dit ferskvand direkte ved kilden, som udspringer af smeltevandet fra bjergene, og derfor altid er frisk og særdeles koldt. Når du vil have et bad, så skal du blot hoppe i den rene og naturskønne sø, men du skal naturligvis være forberedt på, at også fiskene svømmer her.

I fodsporene af Tour de France-rytterne

For dig, der gerne vil opleve alt dette, skal du starte med at køre til de franske alper og ned til passet Col de la Croix de Fer. Dette par forbinder bjergene Le Bourg-d’Oisnas og Sanint-Jean-de-Maurienne. Ankommer du fra nordøst fra Sanint-Jean-de-Maurienne er den gennemsnitlige stigning 5,5% med enkelte stigninger på op til 9,5%. Kommer du fra Rochetaillée er den gennemsnitlige stigning 5,75% med enkelte helt op til 11% stigninger. Du kan også ankomme viad Col du glandon, men her får du den stejleste stigning med en 22,7 km lang rute med 7,0% i gennemsnitlig stigning. Her vil du så til gengæld kunne køre den samme rute, som mange Tour de France-ryttere har gjort gennem tiden, da ruten har været en del af løbet hele 16 gange siden 1947.

Col de la Croix de Fer – eller Jernkorset, som navnet betyder, ligger 2.067M over havet. Navnet stammer fra det store kors af jern, som man kan se på den ene af bjergtinderne. På selve pladsen bor fårehyrden i sin campingvogn. Ole fortæller, at hyrden gerne byder både dig og din hund velkommen. Bare du ikke lader din hund komme alt for tæt på hans får.

Enkelte andre campere finder frem til pladsen, men der er fred og ro på Croix de fer

Der er ikke service på pladsen ud over det friske smeltevand. Det hele er overordentligt idyllisk, og den flotte sø er omkranset af de høje bjerge med de små idylliske, simple stenhuse op ad bjergsiden. Her er simpelt hen så specielt, og man bliver nærmest overvældet af den rene luft og den overvældende natur. Det kan ikke beskrives med ord, men skal opleves og tages med helt ind under huden.

De små simple stenhuse stammer fra dengang, man drog op på bjerget med sine dyr, og boede der hele sommeren. Senere blev de brugt til dem, der arbejdede på den store dæmning, der har dannet søen. Flere af dem har fået nyt tag, der er lavet af olietromler, der er skåret op og rettet ud. Et billigt, men meget stærkt tag.

Hyrden og hans hunde

Kan man lide får og geder, så er det her også stedet. Den flok, der holder til her, er på ca. 100 dyr. De er kun under opsyn af den gamle hyrde og hans dygtige fårehunde, som når han giver dem lov, gerne snakker med vores egen hund. De er spændende at følge fra pladsen, og er helt fantastiske til at passe får og geder.

Fårehyrden kommer forbi med både får, hunde og et venligt væsen.

Der er et betonfundament, fra dengang dæmningen blev bygget. Når det bliver frokosttid kommer hele flokken, kravler ind under betonpladen, og så er der tid til en morfar. Efter en times tid kommer fatter ud og ser, om banen er klar. Kun iført fin klokke og stort gevir. Det er nemlig ham, der bestemmer. Og er der fred og ingen fare, så kommer resten af flokken også frem, og i løbet af kort tid, er alle dyrene igen ude og græsse.

Vil man gerne i butikker, og har man et stort shoppegen, så skal man ikke køre herop. Her er der kun den friske luft, og det klare og 4 grader varme, krystalklare vand. Luften klarer jo sig selv, men vandet skal have lidt hjælp, så der er blevet lavet et lille vandværk. En vandflaske med min vaskeslange monteret og kilet fast mellem 2 sten, og så har man 10 liter på 2 min oppe fra gletsjeren, og hvad kan man mere ønske sig? Jo, freden og hyggen på bjerget.

Her sidder man ude med alle sine ting, også når Police Municipal kommer forbi. Vi laver nu altid plads, så de kan køre forbi. Naboen kommer også lige forbi og skal se ham danskeren. Han hilser gerne på, og vi hygger os ude og tager del i bjerglivet, samtidig med at vi nyder udsigten.

Tag en tur derop. Der er plads til alle og prisen, den er overkommelig. Eller sagt med andre ord – gratis.

Find info her:
Pladskort: Croix de fer
Se Plads info: Fællesforum.dk

Per Ræbild
Per har flere års erfaring i at køre autocamper. Per er primært tovholder i fællesskabet. Per har en del viden omkring IT og andet teknik, og Per deler gerne ud af sine erfaringer, både når han er hjemme, og når han er på tur rundt i europa i autocamperen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her