Endelig i Provence

Denne gang starter beskrivelsen i Aigues Mortes, som betyder det døde vand, sikkert kaldt sådan fordi den ældgamle befæstede by ligger i lagunen ved Rohneflodens udmunding i middelhavet. Byen er ret speciel fordi den har en helt intakt bymur hele vejen rundt om den gamle by og fordi byplanen indenfor murene, er den oprindelige og fordi den er helt atypisk for franske middelalderbyer. Normalt er gaderne i de Franske middelalderbyer krogede og byplanen helt uoverskuelig, men her i Aigues Mortes er byplanen helt som i New York,

Aigues Mortes

Aigues Mortes er en hyggelig, men også ret turistet by og da vi ankom dertil allerede om formiddagen, blev det kun til en gåtur i de hyggelige gader i den gamle by inden vi kørte videre.

Lysshow i Carrierés des Lumierés

Le Baux de Provence

I løbet af eftermiddagen kørte vi videre til Les Baux de Provence, som ligger i Alpillesbjergene. Det er en ret unik, men også noget turistet bjergby, og tæt på den ligger det, vi egentlig kørte efter. Det er et spændende kunstmuseum for videokunst, som hedder Carrierés des Lumierés. Carrierés er et stenbrud og Lumiéres er lys. Tilsammen bliver det til Lysbrud og det er en ret god betegnelse for stedet.
I det gamle stenbrud, med måske 15m til loftet, projekteres værkerne op på alle vægge, loftet og gulvet – det hele akkompagneret af musik. Virkelig en fed oplevelse. Få et indtryk i YouTube videoen her: Den ene af de 2 forestillinger vi så. (Husk lyd).

Carrierés des Lumierés og Les Baux de Provence er meget besøgte steder, så planlæg dit besøg så du ankommer enten tidligt, før åbningstid, eller sent efter lukketid. Hvis du gør det, kan du måske parkere og overnatte der hvor vi gjorde (p-plads), helt tæt på museet. Her er der 5-6 pladser. På P4N er der flere andre muligheder i nærheden, men kun få pladser. Her er én af dem: Fantastisk udsigtsplads tæt ved Les Baux de Provence.

En perlerække af landsbyer

I nogle dage tullede vi rundt mellem en perlerække af små landsbyer i Luberonbjergene. Den ene mere charmerende end den anden. Vi fulgte ca. denne rute En perlerække af landsbyer.

Gordes

Bonnioux er en meget fin lille by. Vi boede der ikke, men der er en fin stor p-plads ved sportspladsen lige udenfor byen. Plads Bonnioux

Videre gik det via Lourmarin, som også er en rigtig hyggelig by, og Rognes, til byen Cotignac, hvor vi boede under platanerne på byens torv. Torvet i Cotignac. Byen her har 2 stjerner på Michelin kortet og det er fuld berettiget, da den er yderst charmerende, med stort tirsdagsmarked, masser af gode restauranter, bagere, slagter, købmand og et fint lille mikrobryggeri. At man så kan bo gratis midt i det hele, gør jo bare oplevelsen perfekt.

Bonnioux
Huleboliger i Cotignac

Fra Cotignac kørte vi videre mod Collobrieres, som også kaldes ”Kastanjebyen” fordi man der kan købe alle mulige produkter med eller af kastanje. F.eks. smagte vi en kastanje øl, som var udmærket.
Hvis man er kørende i en stor camper og vil til Collobrieres, vil jeg anbefale at køre dertil sydfra og ikke som vi gjorde nordfra, fra Gonfaron. D39 fra Gonfaron og D14 videre til Grimaud er flotte bjergveje, men der er begrænsning på max 8 m længde og 3500kg. Det meste af strækningen er ensporet, men til gengæld med sparsom trafik. Gonfaron – Collobrieres – Grimaud.

Også Collobrieres er et besøg værd og man kan bo gratis på et privat græsareal lige udenfor byen. Plads i Collobrieres.

Tid at vende hjem

Den sidste by jeg vil fortælle om i denne omgang, bliver også den sidste inden vi vender snuden nordpå igen. Det er, som med de andre byer jeg har skrevet om, en lille autentisk landsby, godt på afstand af kystens turist-tummel. Det er Bargemon og her bor vi et par dage på byens fine og gratis camperparkering, kun 500m fra byens torv. Plads i Bargemon.

Bargemon

Her er der fred og ro, god plads, udsigt, tømme/fylde, som også er gratis, samt mulighed for tilkøb af strøm ved køb af jeton i byens butikker eller på turistkontoret. Hver eftermiddag samles de lokale til et slag boule ved pladsen.

Vi skal først være hjemme om en uge, så nogle vil nok sige, at det da er i god tid at starte hjemturen, men det er nu sådan vi bedst kan lide det. Iflg. Google er der 1823 km hjem. Delt ud på 7-8 dage bliver det til overkommelige dags-etaper på ca. 250km. Det giver god plads til også at opleve en masse på hjemturen.

Den sidste del i denne rejseberetning kommer til at handle om turen hjem samt lidt tal om turen.

Venlig hilsen
Niels-Jørgen Jensen

Herunder et udvalg af billeder fra Provence turen. Klik på de enkelte billeder for at se i det fuld størrelse.


Niels-Jørgen Jensen
Pensioneret kvalitets specialist fra VELUX , hvor jeg har arbejdet gennem mere end 30 år. Mit job indebar mange rejser, primært i europa, men også til fjernøsten og USA.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her