Reersø er en naturperle. Autentisk smuk og med masser af natur og mulighed for oplevelser.

Reersø er en halvø med kun små 500 indbyggere. Den ligger ud til Storebælt mellem Korsør og Kalundborg. Som navnet indikerer, var Reersø tidligere en ø, som i tidens løb er vokset sammen med Sjælland. Den første rigtige vejforbindelse blev lavet i 1852.

Vores udgangspunkt er autocamperpladsen (campercontact Sitecode: 28653). Man parkerer lidt tilbagetrukket langs et hegn, hvor der også er strømstik. Der er mulighed for at tanke friskvand på havnen. Tømmefaciliteterne er lavet på bagsiden af klubhuset, hvor toiletfaciliteterne med bruser også findes. Når man holder på pladsen, er man ikke i tvivl om, at det er et populært sted. Der kommer rigtig mange mennesker i personbiler, som også kommer for at nyde udsigten og en kop kaffe eller en pilsner.

Havnen er ikke så stor. Her ses kun ganske få lystbåde og endnu færre fritidsfiskere. Til gengæld leverer havbruget Musholm rigtig gode produkter. Vi er for eksempel næsten blevet helt afhængige af deres røgede ørreder, som kan købes over hele landet. At der er tale om en visionær virksomhed, er man ikke tvivl om. De leverer sunde fødevarer/fiskeprodukter af god kvalitet under hensyn til det omgivende vand- og havmiljø. Man kan blandt andet også købe produkterne fra Musholm i havnens cafe.

Parkeringen af autocamper stort set i vandkanten med en fantastisk udsigt til Storebælt

Mulighed for skattefritagelse på Reersø

Dronning Margrethe I. var på rundrejse i kongeriget og skulle blandt andet til Kalundborg fra Fyn. Desværre forliste skibet i Jammerlandbugt, og hun overlevede ved at klamre sig til en planke og redde sig i land. Da hun endelig fik fast grund under fødderne igen, var hun drevet i land på Reersø. Her hjalp gårdejer Hans Hansen hende og sørgede for pleje i tre dage. Dronningen gav sig ikke til kende, så da Hans Hansen skulle til Kalundborg fik dronningen et lift på kærren. Det var først, da de kom til Kalundborg, at Margrete 1. gav sig til kende. Man kan sagtens forestille sig den overraskelse, det må have været for Hans Hansen.

Dronningen ville gerne udtrykke taknemmelighed for den gæstfrihed, hun havde oplevet på Reersø, og derfor bestemte hun, at indbyggerne ikke skulle betale tiende (som vi i dag kender som skat). Desuden skænkede hun dem et stort engareal på Ornum, hvor hun og Hans Hansen havde haft hvile, så Reersøboerne altid havde mulighed for at holde en pause, når vejen gik til købstaden. Som Reersøboer kan man formentlig søge foretræde for skatteministeren og gøre hævd på sin skattefrihed med tilbagevirkende kraft.

Det siges, at den planke, som dronningen reddede sig i land på, stadig findes på Reersø, og at den i dag er en del af et bord på Dronningegården. Man kan se en flot skulptur at Margrethe 1. under en stor blodbøg ved Reersøhuset på Strandvejen.

Gåtur i Reersø ─ en tidslomme

En gåtur i byen er en oplevelse i, hvordan infrastrukturen var i gamle dage før industrialiseringen. Gårdene er placeret tæt på hinanden, og de er alle bevaret med respekt for historien, og samtidig er de fleste særdeles velbevarede. Der er indrettet et museum i et gammelt fæstehus, som beskriver de vilkår, der blev levet under i tiden omkring år 1800.

En byvandring vil give et indtryk af, hvordan en typisk landsby var organiseret og opbygget for et par hundrede år siden

Kroen ─ et kapitel for sig

Det tager ikke lang tid at cykle eller gå til kroen, og den oplevelse skal man ikke snyde sig selv for. Her er der tale om en gammel kro med en historie der går mere end 340 år tilbage. Det kunne være interessant at høre væggene tale, for der vil uden tvivl komme uartigheder på bordet, når fiskere bønder og andet godtfolk satte sig til bordet i kroen. Vi syntes at menuerne er fantastiske, øllet godt, og omgivelserne henleder tankerne på ”om alting ikke var en smule bedre i de gamle dage”.

Kroen er en perfekt ramme for et godt måltid og en kold øl ─ og et sted, hvor man kan mærke historiens vingesus

Haleløse katte på Reersø

Den er god nok. Der findes haleløse katte på Reersø. Det siges, at de oprindelige, haleløse katte var de eneste, der overlevede et skibsforlis og reddede sig i land. Så umiddelbart kan man finde tilbage til stamfaderkatten fra dette forlis. De haleløse katte er karakteriseret ved at være kraftigt bygget med kort næse og lange bagben.

Konstruktion med mere end 5000 år på bagen, og stadig en attraktion

Har du mod på en cykeltur til Dalby, som ligger ca. 6 km fra Reersø Fiskeri- og lystbådehavn, så kan du se en af de mest imponerende jættestuer i Danmark. Man kan parkere sin cykel eller autocamper tæt ved skiltet, og derefter følge den nedtrampede sti ud i markerne. Der er to kæmpehøje, hvoraf det kun er den ene, der er arkæologisk undersøgt. Man kan godt forstå, at det netop er her, vores forfædre valgte at placere disse kæmpehøje. Udsigten er fantastisk. Hvis man sætter sig i forfædrenes sted og forestiller sig det kæmpearbejde, den logistik og den planlægning, der skulle til for at udføre disse konstruktioner, så fyldes man af ærefrygt. Jeg tror, at det selv i dag vil være en udfordring at udføre opgaven selv med nutidens maskiner. Dengang rådede man angiveligt kun over en hånddozer.

Jættestuen Rævehøj ved Dalby er fra bondestenalderen og har tilsyneladende også været anvendt i bronzealderen. Inde i kammeret kan man se helleristninger af hjulkors. Husk en god lygte. Når man er kommet igennem den relativt snævre indgang på ca. 2-3 m, kommer man ind i selve kammeret, og her kan man sagtens stå oprejst. Der er mere end to meter til de enorme dæksten.

Forgabt i Reersø

Vi har været på Reersø utallige gange, og jo mere man dykker ned i historien, naturen, floraen og faunaen, jo mere forelsket bliver man i halvøen. Her er kun nævnt et lille udvalg af de ting, du kan opleve på Reersø. Vi finder nye steder og ting at se, hver gang vi besøger Reersø.

Hvis du ikke har medbragt aftensmaden, så prøv kroen eller de friske fisk, der er mulighed for at fange


Links:
Campercontact
Reersø kro
Reersø museum
Musholm
Reersø

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her