Beaune, Bourgognes ”hovedstad”

Denne gang starter beskrivelsen i Beaune, Bourgognes ”hovedstad”. Den kommunale camperparkering viste sig at være et fint sted at bo, med sin placering 5 minutters gang fra det historiske centrum og 5 minutters gang fra et stort velforsynet Carrefour. Kunne også fint tage stolene frem og sidde uden for på pladsen.

Det er svært at kende sin begrænsning i de Franske supermarkeder. Vi besøgte supermarkedet ved ankomst til byen, men det viste sig senere, at der dagen efter var et kæmpestort lørdagsmarked i byen. Markedet i byen var et dejligt gensyn med den Franske glæde ved gode madvarer, med alt hvad hjertet begærer fra lokale oste, pateer, kød, flotte grøntsager, friskgrillede kyllinger i hønestørrelse, til lokal vin og meget andet. Overvældende, selvom vi har prøvet det før.

foråstur til provence niels-jørgen jensen alt om autocamperen
Marked i Beaune. Beaune er Bourgognes ”hovedstad”

Et must i Beaune er et besøg i Musée de l Hotel Dieu Hospices de Beaune – det gamle hospital. Man får en audioguide ved indgangen og besøget koster 11 € / person.

Musée de l Hotel Dieu Hospices de Beaune

Er man meget vininteresseret, har god tid og hvis man ikke lige skal køre bil, er en vinsmagning i grotterne under byen en oplagt mulighed. Vi sprang det over, for det er trods alt Provence, der er målet for denne rejse.

Hen på eftermiddagen, efter at have spist en af markedets lækre grillkyllinger, gik turen videre sydvest over. Vi endte på en fin og rolig plads ved en kanal, udenfor byen Paray-le-Monial. Link til pladsen.

Chateaux de La Rocke de Loire

Sydpå, gennem en af de mest naturskønne og u-turistede egne i Frankrig

Med GPS’en sat til at undgå motor- og betalingsveje kørte vi ad småveje til byen Chalmazel – en lille landsby i 850 m højde. Herfra videre ad: Naturskøn rute fra Roane til Saint Enemie i Gorge du Tarn (link til Google maps)0

I Chalmazel er der en fin og gratis camperplads med 8 pladser. Plads i Chalmazel. Der er også både tømme og fylde (5€ – jeton købes i byens butikker).

I Langogne havde vi udset os en camperplads ved den store kraftværks-sø, men bommen ville ikke gå op, så vi kom ikke ind. I stedet fandt vi denne perle på P4N Stille plads i naturen Gratis og fin udsigt. Ja – det er os på det ene billede.

I St. Enemie i Gorge du Tarn er der flere muligheder for overnatning. Vi valgte byens p-plads ved floden. P-plads ved floden. Vi havde først parkeret næsten med forhjulene i floden men blev, af en venlig betjent, henvist til nogle markerede pladser langs en mur – stadig rigtigt fint.

St. Enemie i Gorge Du Tarn

Meget naturskøn tur fra Saint Enemie gennem Gorge du Tarn, Gorge du Jonte og Park National de Chevennes. Google siger at de 140 km tager ca. 3 timer, men vi brugte ca. det dobbelte.

Hvis du vil følge disse ruter, som går gennem nogle af Frankrigs mest øde og naturskønne områder, bør du have godt med brændstof på tanken, da der er langt mellem tankstationerne. Du skal også have absolut styr på, hvor meget din bil fylder på vejen. Det er generelt gode veje, men de er af og til smalle og med udhængende klipper. Vi kørte ruterne den 19. og 20. april 2022 og vi havde næsten vejen for os selv.

Hvis du ikke allerede har fået lyst til denne tur, så brug lige nogle minutter på denne YouTube film Gorge du Tarn og Gorge du Jonte.

Undervejs på ruten kan du også opleve underjordiske naturscenerier i Abime – de – Bramibiau og Grotte de Demoiselles. Du kan også opleve overjordiske naturscenerier i form af Gåsegribbe i  Maison de Vautures og Gorges-de-la-jonte–Gribbe.

Tilbage i civilisationen og ”det flade land”

Vi er stadig ikke helt i Provence – men det gør nu ikke noget. Vi nyder det, vi kommer forbi og efter halvanden uge på farten, tager vi lige et par stille dage i byen Sommiéres. Byen ligger i depardementet Gard, på grænsen til Hérault.
Det er svært at parkere i Sommieres – de har sat 2m bomme op alle vegne, så vi kørte på byens meget centrale campingplads, hvor prisen på denne tid var 11,5 €/døgn uden el.

Vi blev der 2 nætter og brugte tiden på at vaske tøj og på en god lang cykeltur (42 km.) ad Voi Verte, som er en meget fin cykelrute, udelukkende på sti uden biltrafik. Det er en gammel banestrækning, de har lavet stien på. Man kommer gennem flere småbyer undervejs, hvor der er gode muligheder for at tage en pause for bl.a.at spise og drikke.

Sommieres

Fra Sommieres er det planen at smutte ned til den gamle befæstede middelalderby Aigues Mortes (betyder det døde vand), men det må I vente med at høre om til det næste rejsebrev.

Venlig hilsen
Niels-Jørgen Jensen

Herunder et udvalg af billeder fra Provence turen. Klik på de enkelte billeder for at se i det fuld størrelse.


Niels-Jørgen Jensen
Pensioneret kvalitets specialist fra VELUX , hvor jeg har arbejdet gennem mere end 30 år. Mit job indebar mange rejser, primært i europa, men også til fjernøsten og USA.