Vi er på tur. Vi er startet nede ved Tønder, og planen er, at vi i et stille og roligt tempo vil køre langs med den jyske vestkyst hele vejen op til Skagen. Vi planlægger vores stop undervejs, og vi lægger os først fast på et sted at holde, når vi ved, hvad dagen bringer. Derfor var vi også i tvivl om, hvorvidt vi skulle tage en lille “omvej” omkring Fanø. Men heldigvis blev vi enige om, at det nok ikke var så tit, at vi kom den vej forbi. Så vi tog færgen over. Og det viste sig at være en af de bedste beslutninger, vi har taget i meget lang tid.

15 km lang, flot og ren sandstrand

Vi ankom til autocamperpladsen ved Nordby hen på aftenen. Vi havde på forhånd regnet med, at vi ville blive et døgn. Men nu har vi holdt her i en uge. Og sikke en uge. Fanø har SÅ meget mere at byde på, end vi havde forestillet os på forhånd.

Fanø har en virkelig imponerende bred strand

Den imponerende strand på øens vestside strækker sig fra øens sydlige spids og helt op til den nordligste ende, og den er blandt en af de ting, som Fanø er kendt for. Stranden er 15 kilometer lang, og den må være Danmarks flotteste og reneste strand. Stranden er, udover at være lang, også rigtig bred. Flere steder oplevede vi, at vi blev udsat for synsbedrag, når det ser ud som om, at skibene ude i horisonten kørte på sandet. Der er mange muligheder for aktiviteter på stranden. Her bliver der fløjet med drager, kørt på cykel, leget, badet og meget mere. De hyggelige klitrækker langs med den lange strandstrækning gør det nemt at finde et sted, hvor man kan være sig selv, og hvor der er masser af læ, hvis vestenvinden er for strid. Det siges også, at Fanø Strand er et af de bedste steder i Danmark at finde rav. Vi har dog endnu ikke haft held på den front.

At besøge Fanø viste sig at være en af de bedste beslutninger, vi har taget i meget lang tid

Der er kun en kort gåtur fra den autocamperplads, vi holder på, ned til stranden. Gåturen kan gøres via en lille grusvej, der går gennem et sommerhusområde. Dette område er lidt kuperet, hvilket gør synet fra nogle af bakketoppene til et fantastisk syn. Alle sommerhuse er holdt i en ensartet stil, og de spiller smukt sammen med det hyggelige klitområde.

Vores første tur til stranden bød på hyggelige møder med nogen af de mange dyr, der er på Fanø. Lige uden for autocamperpladsen mødte vi det første rådyr. Det skulle vise sig, at vi skulle møde mange flere af dem i løbet af vores ophold. Da vi gik over klitterne vrimlede det med vilde kaniner, og på selve stranden og områderne langs med den er der et helt fantastisk fugleliv.

Fanø er en del af Nationalpark Vadehavet. Og det ses tydeligt, at der er gode forhold for både dyr og mennesker. Således er Fanø også kendt for sine sandbanker ved Sønderho, hvor der i perioder kan være op til 500 sæler samlet på ét sted.

Fanø på cykel – også på stranden

Når vi er på tur, har vi altid cykler med. Dem har vi stor glæde af her på Fanø. Vi har cyklet 10 km fra Nordby, hvor vi holder, og hele vejen til Sønderho i den sydlige ende af øen. MEN det var ikke på cykelstien. Det var på stranden. Sandet er så tilpas hårdt, at det er muligt at cykle på det. Og det benyttede vi os af. Det er en helt speciel oplevelse at cykle på stranden og se vandet, klitterne og de mange fugle. Der er ingen tvivl om, at her er skønt, uanset hvornår på året man kommer her. Vi er her i maj måned, og det er stadig lidt køligt, men vi nyder, at der er masser af sol og godt vejr.

Der er ingen tvivl om, at her er skønt, uanset hvornår på året man kommer her.

Turen retur fra Sønderho forgik på cykelstien. Det har vist sig, at Fanø har virkelig gode forhold for cyklister. Der er bl.a. en dobbeltrettet cykelsti, der løber hele vejen fra syd til nord. Der er også masser af ruter til mountain bikes. I de store klitplantager er ruterne nemme at komme til. Klitplantagerne byder også på mange forskellige vandreruter.

Danmarks smukkeste landsby

I går cyklede vi ad stranden til Sønderho. Inden vi tog af sted, havde vi læst, at det skulle være Danmarks smukkeste landsby. Og det blev vi bekræftet i, da vi kom til byen. Da vi kom fra strandsiden, kom vi igennem et helt særligt sommerhusområde, som er svært at beskrive med ord. De mange gamle huse er velholdte og gør vejen fra stranden til landsbyen til en imponerende oplevelse. På vejen kom vi også forbi den gamle redningsstation, som nu er museum. Vi læste en lille fortælling om redningsstationens historie, som kan ses udenfor museet. Der er i øvrigt mange andre spændende museer på øen.

Et af de smukke velholdte huse i byen Sønderho. Danmarks smukkeste landsby – et besøg værd

Selv om vi var imponerede over den flotte tur fra stranden op til byen, så var det ingenting i forhold til, hvor imponerede vi blev, da vi nåede selv byen. Det er svært at sætte ord på, men byen består af gamle, velholdte huse fra det 18. århundrede, som alle er holdt i samme stil. Kombineret med de smalle gader, belægningen, og de mange hyggelige haver, fremstår byen helt unik. Vi fandt en rute af små stier, som alle er markerede med blå skilte. Ruten fører gennem de mange smalle gader og rundt i hele byen.

Lige udenfor byen ligger Sønderho Mølle, som blev opført i 1895. Møllen er bygget som en hollandske kornmølle, og den er i sig selv også en oplevelse værd.

Nordby – Fanøs hovedstad

Færgen fra Esbjerg går til Nordby, og det er også her, vi holder på en autocamperplads. Allerede når man er på færgen, får man et indtryk af øen og Nordby. Det er en lille, hyggelig by, der har mange smukke huse fra 1800-tallet. Samtidig er der masser af smuk natur omkring byen. Fra havnepromenaden er der udsigt til de mange vadefugle, og også her fra kan man se sæler på den lille sandbanke (Søjorden), der ligger bare 50 m fra havnen.

Byen har mange små gader og veje, som stadig fremstår, som de må have gjort, da de blev bygget. Byen har også en hyggelig gågade med butikker, cafeer, restauranter, iskiosker, hyggelige torve, og man finder også både en smuk kirke og et flot rådhus i Nordby. I Nordby er der også lavet en gårute, som man kan følge rundt mellem de mange små hyggelige huse.

Autocamperplads på Fanø

Autocamperpladsen på Fanø ligger med udsigt over den lokale fiskesø. Få minutters gang fra Nordby.

Vi holder på en autocamperplads ved en hyggelig fiskesø. Her er der alle faciliteter, og der er et fast græsunderlag og udsigt til søen. Er du til fiskeri, så kan du købe et fiskekort til søen, og vi har set mange, der har held med fiskestangen. Overnatning på pladsen koster 100 kr. i døgnet + 20 kr. for strøm, hvis man ønsker det. Der er få minutters gang til Nordby, hvor det er muligt at handle i Superbrugsen. Der er desuden indkøbsmulighed i en Sparbutik, som også ligger ganske tæt på autocamperpladsen.

Nyttige links:
Campercontact.com: Fanø Fiskesø Camperplads
Camper Parkering: Fanø Fiskesø Camperplads
Visit Fanø: Visit Fanø hjemmeside

Per Ræbild
Per har flere års erfaring i at køre autocamper. Per er primært tovholder i fællesskabet. Per har en del viden omkring IT og andet teknik, og Per deler gerne ud af sine erfaringer, både når han er hjemme, og når han er på tur rundt i europa i autocamperen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her