Denne tur tog sit afsæt fra autocamperpladsen på Øster Hurup Havn (Campercontact Sitecode: 41880). Pladsen er særdeles godt omtalt på Sociale Medier og derfor også altid velbesøgt. Pladsen ligger med en fantastisk flot udsigt til Ålborg Bugt/Kattegat. Faciliteter er helt fine, handelsmuligheder indenfor gåafstand og det samme gælder restauranter m.v. Det fine ved pladsen er, at der kan tages ekstra p-pladser i brug, så man ikke kører forgæves, hvis der er mange autocampere på pladsen.

Lille Vildmose – Store naturoplevelser

Pladsen ligger i bekvem afstand til Lille Vildmose, hvor der er store naturoplevelser. Der er et stærkt varieret dyre- og planteliv. Der lever store bestande af krondyr, og i Tofte Skov findes Danmarks eneste vildtlevende vildsvinebestand. Som en del af naturplejen og især bevaring af højmosen blev 5 elgkalve sat ud i området i sommeren 2016, og i januar 2017 kom yderligere fire kvier og en tyr til. I Lille Vildmose kan man også se en bestand af kronhjorte, og så er der også en yngleplads for kongeørne.
Fra Øster Hurup kan man sagtens cykle til Lille Vildmose, men der er også indtil flere parkeringspladser, hvor man kan parkere autocamperen.

P plads ved Rebild Porten
Parkeringsplads ved Rebild Porten i Skørping

På vejen mod Hobro havde vi planlagt en lang cykeltur på MTB i Rold Skov. Vi valgte at parkere autocamperen på den store parkeringsplads ved Rebild Porten(Rebildvej 29, 9520 Skørping). Denne dag var der rigtig god plads. Måske fordi det blæste en hel pelikan, og temperaturen var fornærmende lav.

Rold Skov ─ enestående natur kombineret med historiens vingesus

Rold Skov er måske Danmarks største skovområde på ca. 80 km². Området har en yderst interessant historie, som strækker sig meget langt tilbage i historien. Ja, faktisk næsten helt tilbage til istidens slutning for mere end 10.000 år siden. Igennem de forskellige tidsaldre har der været drevet en hæmningsløs træhugst helt frem til 1800-tallet, hvor danske skove blev beskyttet ved lov. I nogle dele af skoven, især omkring Madum Sø, kan man finde de specielle “troldskove” med det, man kalder røllebøge. Ifølge overtroen kunne man undgå engelsk syge (D-vitamin mangel), hvis man kravlede gennem et øjetræ.

rold skov rasteplads
Der findes et utal af rast muligheder i Rold Skov, denne plads er “High-end” kategorien

Rold skov har også været arnested for mange forskellige folk. Nogle har haft gode hensigter og andre mere lumske hensigter. Røvere og især krybskytter har huseret i Rold Skov gennem tiderne. Lige nord for Arden by ligger Røverstuen, som siges at have været tilholdssted for en flok berømte/berygtede/sagnomspundne røvere i 1700- og 1800-tallet.

Lige nord for Rold Skov ned mod Lindenborg Å ligger voldstedet Egholm slot. Stedet var efter sigende en røverborg, hvor de udspekulerede røvere observerede, hvem der var i kirke. Disse efterretninger blev brugt for at bestemme, hvilke gårde der skulle røves. Historien fortæller at Dronning Margrethe I, satte en stopper for disse aktiviteter. I dag er der absolut ingen spor efter noget slot, men det ligger fantastisk flot ned til Lindenborg Å og fremstår som en overgroet forhøjning, dækket af forblæste tjørne og slåenbuske og enkelte vilde hyben. Man kan dog stadig se mursten i de sammensunkne volde, og det er for Himmerland et betydeligt mindesmærke fra middelalderen.

Under 2. verdenskrig var Madum sø valgt nedkastningssted for såvel våben som kommunikationsmateriel, og desuden landede agenter i faldskærm med det formål at organisere og facilitere modstandskampen mod besættelsesmagten. En nedkastning i sommeren 1943 gik helt galt. Dels var der tekniske problemer med nedkastningen, og dels var de tyske tropper mere vagtsomme. Efter nedkastningen og på vej med materiellet mod Ålborg blev modstandsfolkene mødt af tyske tropper, og en regulær biljagt tog sin begyndelse. Hurtigt indså modstandsfolkene, at de ikke kunne ryste tyskerne af sig, så de valgte at stoppe nord for Skørping og tog flugten ind i skoven. Niels Erik Vangsted blev dræbt i en regn af tyske projektiler. Poul Edwin Kjær Sørensen blev taget til fange, og han blev senere henrettet af tyskerne. Denne hændelse fik afgørende betydning for forholdet til den tyske besættelsesmagt, og førte efterfølgende til at samarbejdspolitikken med Tyskland afbrudt.

Madum Sø-gruppen blev mødt af Tyske tropper i 1943

MADUM SØ-gruppen fik tekniske problemer ved en nedkastning ved madum sø under anden verdenskrig

GRUPPENS MEDLEMMER BETALTE HVER ISÆR EN HØJ PRIS FOR DERES MOD

 • Harald Hein (arresteret 09-12-1943, død i Neuengamme 05. februar 1945
 • Harry Larsson (flygtet til Sverige i 1944)
 • Jens Paul Jensen (“Marokko-Jensen”, SOE-agent, flygtet til England i januar 1944
 • Kaj Ronald Lund (SOE-agent, arresteret 13. december 1943, sendt til Sachsenhausen)
 • Karl Peter Madsen (flygtet til Sverige i slutningen af 1943)
 • Niels Erik Vangsted (dræbt ved aktionen den 17. august 1943)
 • Poul Edwin Kjær Sørensen (Henrettet af tyskerne 28. august 1943)
 • Poul Gjessing (arresteret 29. februar 1944, henrettet af tyskerne 28. august 1943)
 • Richard Lund (under jorden fra december 1943)
 • Erik Christensen (I Frøslev-lejren fra august 1944 til januar 1945)
 • Sven Simonsen (flygtet til Sverige i efteråret 1943)
 • Knud Thomsen (flygtet til Sverige)

Madum Sø ─ perlen i skoven

Det er en fantastisk flot ca. 7 km tur rundt om søen. Man kan også cykle rundt, og det er en helt speciel oplevelse at se bevoksningen så tæt på søen, og de helt specielle “troldeskov”-områder, man støder på undervejs. Søen er blandt de store søer i Danmark, og har en dybde på ca 7 m. Søen er et såkaldt dødishul. Da isen for ca. 10.000 år siden trak sig tilbage, blev kæmpestore klumper af is liggende, og isen smeltede langsomt bort, og tilbage var der en stor fordybning i landskabet, hvor søen opstod. Der er kun ganske få alger i søen, så den er derfor usædvanlig klar, og man kan bade i søen.

At cykle rundt i Rold skov kan være krævende og stiller krav til såvel udstyr som fysik. Der er mange bakker, og der er udelukkende skovveje af svingede kvalitet. Det kan være en rigtig god ide at forberede en rute, som man vil køre/gå ud fra de ting, som man gerne vil se og opleve. Vi brugte en hel dag på turen rundt i Rold skov med et par afstikkere ud til interessante steder.

Der er så mange forskellige ting, man kan se og opleve i Rold Skov. Så jeg vil anbefale, at du går ind på rebildporten.dk og lader dig inspirere.

Vi fravalgte at overnatte i Rebild og kørte til Hobro Sejlklub (Campercontact Sitecode: 485919). Også en skøn plads med alt hvad vi har behov for som autocamperturist. Hobro er et super interessant sted, hvor der er mulighed for at opleve hele paletten indenfor natur, kultur og Danmarkshistorie.

Konklusionen på denne tur er, at Danmark rummer så mange steder, hvor man kan få stillet sin tørst efter spændende natur og ikke mindst den fantastiske historie, som vores land har været igennem siden tidernes morgen, som vi stadig kan se i spor af i terrænet. 

Jan Mattsson
Jan er pensioneret fra Forsvaret. Jan har tilegnet sig mange kompetencer, blandt andet via udstationeringer og udsendelser til forskellige verdensdele i forbindelse med jobbet hos forsvaret. Jan og hans kone Bente har selv autocamper. De har kørt autocamper i rigtig mange lande. Jan er tilknyttet Alt om Autocamperen som freelance skribent.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her