Fænomenet Sort sol kan opleves flere steder i den danske natur

Nu melder kalenderen, at det er efterår. Og det kan også både ses og mærkes. Sort sol blive nævnt og drøftet mange steder på de sociale medier, hvor der også udveksles erfaringer omkring dette fænomen.

Sort Sol er bl.a. navnet på et af de mest markante rockbands i Danmark nogensinde – hvem kender ikke det ikoniske nummer ”Let Your Fingers Do the Walking” fra Ole Bornedals film “Nattevagten”?

Men det er også et naturfænomen, der kan ses forår og efterår, når stære på træk samles i store flokke for overnatning. Det er særdeles spektakulært og en kæmpe oplevelse både at se og høre det.

Op mod en million stære i flok udgør sort sol

Sort Sol er enorme flokke af stære. Der kan være op mod en million stære i én enkelt flok, og lige før stærene går til ro, flyver de ganske tæt på jorden i nogle helt fantastiske og synkrone formationer.

Hvorfor flyver stærene i disse kæmpeflokke? Det formodes, at det er hensyn til en form for passiv sikring overfor “fjendtlige angreb” fra rovfugle. Forsvarsmønstret er, at når en rovfugl nærmer sig flokken, så vil den måske være i stand til få fat på enkelte stære, men rovfuglen kan hurtig komme til kort, idet en af forsvarsmekanismerne er at skide og gylpe samt at klistre fjerene til hos angriberen.

Efter formationsflyvningen “drysser” stærene til ro for natten i sivområder og rørskov m.v. Selv i nattelogiet kan stærene ikke vide sig sikre. Ugler, der jager om natten, kan sagtens udse sig en lille lækker stær som en godnat-snack. Hvis det sker, opstår der altid panik og nattelogiet opgives.

Oplagte steder at se Sort Sol

Man kan se dette spektakulære naturfænomen mange forskellige steder i landet, men det mest optimale sted er nu engang Tøndermarsken, hvor koncentrationen af stankelben og gåsebillelarver er stor, og disse er den fortrukne spise for stærene.

Hvor er det bedst at se sort sol:

 • Tipperne ved Ringkøbing Fjord
  AC-mulighed ved Nymindegab, Bork Havn.
 • Ribe Å
  AC-mulighed bynært ved Ribe
 • Rømø
  AC-mulighed Oasen, Rømø Familiecamping
 • Tøndermarsken
  AC-mulighed Stellplatz Vadehav ved Emmerlev Klev, Rudbøl Grænsekro, Aventoft.
 • Haderslev
  AC-mulighed Haderslev Lystbådehavn
 • Tinglev Mose

Der findes givetvis rigtig mange andre gode spots, hvor man kan holde, ellers kan man lade sig inspirere ved at bruge www.camper-parkering.dk, www.stellplatz-danmark.dk eller campercontact.com til at finde et passende sted at overnatte i autocamperen.

Den nye Vadehavs Camping er godt udgangspunkt for Sort sol

Pas godt på naturen, når du vil opleve Sort Sol

Som ved alle naturoplevelser, så skal man vise hensyn og have respekt for naturen, så ved tangrørsområder skal der være mulighed for at stærene kan komme ned og sætte sig til ro. Gå aldrig ud i tangrørene, lad hunden blive i Autocamperen, men så er du også klar til en usædvanlig spændende og spektakulær naturoplevelse.

God fornøjelse
Jan Mattsson