Tag på autocampertur i det sjællandske, så kan vi anbefale en tur til Bagsværd Sø. Her finder I noget af det smukkeste natur, som den nordlige del af Sjælland kan byde på. Og der er gode muligheder for at parkere flere steder ved søen. Vi foretrækker selv den p-plads, som ligger lige bag ved ro-stadion. Det kan være en god ide, at I sikre jer, at der ikke er regatta eller andre begivenheder i gang, så I ikke kører forgæves. I øvrigt kan vi oplyse, at Bagsværd Roklub er storleverandør af roere til det danske landshold bl.a. Guldfireren. Ro-stadion ved Bagsværd Roklub er også Danmarks Ro-stadion.

Flere muligheder for at komme rundt om en eller flere søer
Bagsværd Sø er en del af Mølleåsystemet, og har afløb til Mølleåen via Furå til Lyngby Sø. Der er rigtig mange gode stier både rundt om Bagsværd Sø og rundt om Lyngby Sø. I kan vælge at cykle eller gå. Stierne er egnet til begge dele. Kører I mountainbike, så er der også masser af mulighed for dette. Turen rundt om Bagsværd Sø er omkring 7 km, og turen omkring Lyngby Sø er omkring 4 km. I kan vælge at gå rundt om den ene sø, begge søer, eller gå/cykle noget af turen rundt om den ene af søerne. Det skal I naturligvis tilpasse efter, hvor meget I selv mener, at I har tid/lyst/kondition til. Og er I helt skrappe, så kan turen udvides til også at omfatte noget af Furesøen.
Oplevelser på turen rundt om Bagsværd Sø

Dyreliv
Her vil vi fokusere på turen rundt om Bagsværd Sø. Ud over det rige dyreliv af småfisk og padder i selve søen, så er der også råvildt i skoven omkring søen. Og desuden er her et temmelig rigt fugleliv. Vi gik for eksempel en tur rundt om søen midt i maj, og kunne allerede på det tidspunkt tydeligt høre både gøgen og spætten og et væld af andre fugle.

Bagsværd Roklub
Hvis I parkerer på parkeringspladsen ved roklubben, og starter jeres tur med at gå højre om søen, vil I først passere selve roklubben og de tilhørende bygninger med kanoer og kajakker. På langt de fleste tidspunkter af dagen er der roere, der er i gang med deres træning, og man kan ofte opleve, at der er nogen, der er i gang med enten at sætte både i vandet, eller tage både op.

Aldershvile Slotspark
Længere fremme kommer I forbi Aldershvile Slotspark. Parken blev anlagt i 1780, og var slotspark for Aldershvile Slot, som var beboet af ”Grevinden af Bagsværd”, da det i 1909 brændte. I dag er slotsparken beskyttet under naturfredningsforeningen, og slotsruinen er fredet som fortidsminde, og kan stadig ses i parken. Snyd ikke jer selv for denne smukke park, som ofte benyttes af brudepar, når der skal tages bryllupsbilleder.

Aldershvile Slotspavillon
Ikke langt fra selve slotsparken vil I møde Aldershvile Slotspavillon. Den gamle og særdeles smukke bygning bruges stadig som udgangspunkt for festlige sammenkomster af alle slags. Pavillonen har en trappe, der går helt ned til søen. Og for de af jer som har set Matador, så vil I måske kunne genkende pavillonen fra flere scener i den populære serie. Nogle husker måske også Aldershvile fra Danske Spils reklamer.

Efter Aldershvile fører stien jer videre langs med søen. Her kommer I til et område, hvor der er flere små træbroer, og mange steder kan udsigten fra stien og broerne få en til at føle sig hensat til sumpområderne omkring Miami, når solens stråler står ind mellem træerne, og de store græstotter stikker op af det vandede områder.

Nybro
Når I fortsætter videre rundt om søen, kommer I til Nybro. Her ligger Nybro Kro, som vi desværre ikke selv har prøvet at spise på endnu. Det er en gammel stråtækt bygning, som ser rigtig hyggelig ud udefra. Der er udendørs servering, når vejret tillader det. Kroen har altid et skilt til at stå udenfor, hvorpå de tilbyder stjerneskud, pariserbøf og andre klassiske retter.

Lige efter kroen ligger Nybro kiosken, som samler mange mennesker især i ”istiden”. Her kan I også leje både robåd, kano og kajak. Det kan godt anbefales at tage en tur på en af søerne, eller på åen som forbinder søerne i området. Det er også her ved kroen og kiosken, at I finder skiltet, som viser vej til stien, der går rundt om Lyngby Sø. Hvis I gerne vil rundt om Lyngby sø på jeres tur, så er det nu, I skal dreje fra.

Marienborg
Efter kiosken kan I nyde udsigten til Bagsværd Sø, se de smukke gamle huse, der ligger på denne strækning og ikke mindst se Marienborg. Marienborg er jo som bekendt den danske statsministers officielle bolig, som stilles til rådighed både som bolig og til repræsentative pligter. Hvis I kommer omkring Marienborg sidst i maj/starten af juni vil I udover at kunne nyde synet af selve boligen også kunne nyde de smukke Rododendron, som danner hegnet ud til Nybro, i fuldt flor.

Sophienholm
Længere oppe af bakken kommer I til Sophienholm. Den smukke gamle, slotslignende bygning var oprindeligt et landsted, men i dag bruges den til kunstmuseum, og her er skiftende udstillinger. I parken ned mod søen finder I et smukt haveanlæg med allé, havehus, bro, portnerbolig og et lille kinesisk havehus. Her er ofte masser af gæs, som samles på den store græsplæne med deres små gæslinger i forårs- og sommerperioden. Det kan godt betale sig at passe lidt på, hvor man træder, når der er mange gæs. For det første er forældrefuglene ikke begejstrede, hvis man kommer for tæt på gæslingerne, og for det andet lægger gæssene deres efterladenskaber på stien. Drej ind ved Sophienholm og fortsæt ad stien ned gennem parken og ned mod søen. Her kan I nyde synet af den lille bådebro, som tilhører Sophienholm.

Den danske bøgeskov
Fortsæt ad stien langs med søen, og I vil nu komme ind i et stykke skov, som er typisk dansk bøgeskov. Skoven har, især lige når bøgen er sprunget ud fra midten af maj, den smukkeste lyse grønne farve. Der findes ikke meget smukkere skov i Danmark, end den I finder på denne side af søen. Resten af turen rundt om Bagsværd Sø foregår ad stierne i bøgeskoven. Der er mange stier at vælge mellem, men hvis I holder jer til at have søen på den venstre side, så er I sikre på, at I ikke farer vild på turen gennem skoven.

Når skoven igen åbner sig, er i tilbage ved Ro-stadion, og I kan nu følge stien op til parkeringspladsen, hvis I har valgt at parkere autocamperen på p-pladsen her. Ellers har vi kun tilbage at at ønske jer en rigtig god tur rundt om Bagsværd Sø. Vi håber, I vil nyde turen lige så meget, som vi altid gør. Måske ses vi på stien. Vi er her i hvert fald ofte.