For 4. år i træk har Alt om Autocamperens udsendte valgt at køre en tur til Düsseldorf i forbindelse med afviklingen af verdens største autocampermesse – Caravansalon. Turen herned foregik med en enkelt overnatning i den tyske by Sittensen mellem Hamborg og Bremen. Her er en skøn, gratis autocamperplads, hvor der er fred, ro og smukke omgivelser.

Autocamperplads med plads til 3.500 biler

Fremme ved messehallerne i Düsseldorf blev vi ledt ind på p-pladsen af en af de mange folk, som sørger for at de mange autocampere hurtigt og uden problemer kan parkere. Det lyder måske umiddelbart som en ganske almindelig p-plads, og det er det for så vidt også. Men det er noget ganske særligt at holde her. Stemningen blandt de mange autocamperbrugere, som er samlet på den store p-plads er super hyggelig. Der er plads til ikke mindre end 3.500 autocampere, og det er altså bare på den første af de store pladser, som liggere tættest på messehallerne. Det kan anbefales at bestille plads, hvis man får lyst til at tage herned, for en del af messeperioden plejer der at være helt udsolgt, og det ville jo være ærgerligt at køre hele vejen herned, hvis det ikke er muligt at få plads. Det kan i øvrigt oplyses, at det hele er meget velorganiseret, når det kommer til transport, idet der er gratis shuttlebusser til og fra messehallerne, og de kan benyttes ud til de fjernere liggende p-pladser, ind til byen, ud til lufthavnen, og hvor man ellers gerne vil hen.

Det skal også lige nævnes, at der fra p-pladsen er rigtig gode muligheder for fly-spottere. Düsseldorf lufthavn ligger ikke så langt væk, og der er derfor – afhængig af vindretningen – mulighed for at se de mange fly enten lande eller lette fra lufthavnen. Det er et imponerende syn, når den helt store jumbojet fra Emirats flyver så tæt hen over hovedet på en, at man næsten kan vinke til dem, der sidder og kigger ud af vinduerne i flyet. Det giver naturligvis lidt støj, men heldigvis flyver de ikke mellem kl.24:00 og kl.06:00, så det er stadig muligt at få en god nattesøvn.

Fra selve p-pladsen er der cirka 100 meter ned til Rhinen. Det kan godt anbefales at gå en tur derned og mærke den skønne stemning, når de lave flodpramme stille gilder forbi i morgensolen. Der er rigtig mange af dem, som har hunde med i deres autocampere, som benytter sig af en morgengåtur langs vandet. En gå- cykel- eller løbetur langs med Rhinen er i sig selv en oplevelse, uanset om det er med eller uden hund. Der er en cykelsti langs med Rhinen, som går hele vejen fra messeområdet ind til selve Düsseldorf. Der er cirka 7 km fra p-pladsen til altstadt Düsseldorf, hvor man blandt andet kan opleve stemningen langs Rhinen fra en af de mange restauranter eller caféer, som ligger langs med vandet. Men der er også mulighed for at besøge et af de mange mikrobryggerier, som byen har en del af. Vi har oplevet, at der er masser af mennesker, der sidder ude og nyde sensommeren, og en kold øl eller glas vin, og det kan godt anbefales. Der er i øvrigt også kun 1,2 kilometer til det nærmeste supermarked, så der er også gode indkøbsmuligheder tæt på messehallerne.

Hygge og god stemning

Når man fra messehallernes side vælger at omdanne så stort et parkeringsareal til en kæmpe autocamperplads, så skal der jo også være faciliteter af forskellig slags. Og det er der også. Der er rigtig fine forhold til både tømning og påfyldning af vand. Der er hele tiden personale på, som hjælper til med dette, så det kan afvikles uden problemer til trods for de mange autocampere, som skal serviceres. Desuden er her både opsat toilet- og badebygninger flere steder, og der er også her hele tiden personale nok til at de konstant virker pæne og rene.

Stemningen er dog nok det, som vi lægger mest mærke til. Vi har været så heldige, at der alle de gange – inklusiv i år – vi har været her, har været perfekt sensommervejr. Folk sidder ude på pladsen, og nyder solen, maden og udsigten til de mange andre autocampere. Det er et imponerende syn, når så mange autocampere af forskellige slags i alle størrelse lige fra de MEGA-store til de helt små er samlet på ét sted. Om aftenen er der mange, der har en lille lygte til at stå ude, mens de sidder og nyder aftenen, eller også er der gang i grillen, mens rødvin, øl eller andre drikkevarer nydes. De mange lygter og mennesker mellem bilerne får det hele til at se ekstra hyggeligt ud.

Ud over muligheden for at spise i sin egen bil, så er der også lavet et kæmpe spiseområde med forskellige madboder, telte, ølboder, og så videre. Udover at området fungerer som én stor morgenmadsrestaurant, hvor der kan indtages en morgenbuffet til fornuftig pris eller købes rundstykker, så er det også her, mange samles om aftenen. Der er altid lagt op til at hygge sig med hinanden. Og det er der rigtig mange, der benytter sig af. Der kan købes alle typer af tysk mad som currywurst, frankfurtere, gullaschsuppe, sweinhaxe, schnitzel og meget meget mere. I det store telt er der også live-musik flere aftener, hvilket betyder, at der er rig lejlighed til at komme ud og svinge træbenene til lidt glad, tysk slagermusik. Desuden er der naturligvis også mulighed for at gå om bord i en enkelt tysk øl eller to, men vi vil i den forbindelse gerne komme med en advarsel. Hvis man får for mange af de tyske øl indenbords, så kan det være svært at komme op og ind på messen dagen efter. Dette skrives ud fra selvoplevet erfaring.

Autocampermesse med det hele

Selve messen i Düsseldorf afvikles i 13 haller i det store messecenter. Dertil kommer udearealet, hvor der mellem hallerne er et stort område med en kunstig strand med strandstole, spisesteder af alle mulige forskellige slags – herunder den største grill vi til dato har set i vores liv – og desuden mulighed for at prøve elcykler, anhængere, cykeltræk og mange andre ting.

Messecenteret har oplyst, at der i løbet af disse første 3 dage, hvor vi har været her, har været 70.000 besøgende på messen. Det lyder af mange, og det er det også, men messen har et omfang, så det kan lade sig gøre, uden at man føler, at der er for mange mennesker. Det anbefales at tage et par gode travesko på, eller måske på forhånd udvælge, hvad man prioriterer at se, idet det kan virke uoverskueligt at nå det hele, afhængig af hvor mange dage man tilbringer på messen. Vi prøvede lige for sjov skyld i dag at teste, hvor mange kilometer vi gik på én dag på messen. Det blev til 7,5 kilometer, og vi nåede kun de haller, hvor der er udstillet autocampere, og gik ikke specielt meget i dag.

Messen er delt op, så det er nemt at finde frem til det, man gerne vil se. Der er en hal med teknik, en hal med udstyr og en hal, som man kalder Starterwelt, som er tænkt til dem, som er nye i autocamper- og campingsammenhæng. Her er ideer, gode råd, og masser af anden information, som er nyttig, når man er ny i denne verden. Der er haller, hvor der kun er biler, og producenten Hymer har sågar sin helt egen hal. Her vil vi dog gerne bringe en advarsel. Gå ikke ind i Hymer-hallen, hvis du vil undgå at blive smittet med ”Hymer-syge”. Alt om Autocamperens udsendte blev i dag inficeret med smitten, og skal nu i afvænning, så fristelsen til at købe en ny bil igen kan forsvinde. Godt medicinen ”En lille, økonomisk bil giver lige så mange gode oplevelser som en stor og dyr bil” er opfundet.

Alt i alt en fantastisk oplevelse

Alt om Autocamperens udsendte kan som afslutning på denne lille stemningsrapport berette, at der er mindst lige så mange sjove oplevelser på den store ”autocamperplads” og udenfor messehallerne, som der er inde på selve messen. For eksempel så vi i dag en el-cykel ved et af cykelparkeringsområderne. Den var tydeligvis bygget af en DIY-mester, og for dem som skal have en forklaring på den forkortelse, så betyder det ”Gør det selv”-mester. Det var en helt almindelig cykel, som var bygget om til en el-cykel med de bedste forhåndenværende remedier. Men den kunne helt sikkert både køre og lade sit batteri op. Der var nemlig monteret et solpanel på bagagebægeren.

Alt-i-alt har messe i Düsseldorf været en rigtig god oplevelse, som hjulpet godt på vej af skønt sensommervejr, virkelig kan anbefales. Afslutningsvis kan det også tilføjes, at de tyskere, de kan organisere. Der er intet at komme efter, når det kommer til afviklingen af det store arrangement.