Forside Information På tur i autocamper – har du 112app’en?

På tur i autocamper – har du 112app’en?

548

Når man er på tur i autocamper i Danmark, så er der mange steder, man kan holde. Vi benytter os meget af de forskellige autocamperpladser rundt omkring i landet. Vi kan også godt finde på at overnatte ved en IKEA eller ved en BILKA. De har store P-pladser, og vi benytter også ofte lejligheden til at gøre indkøb, eller måske spise i cafeteriaet hos de forskellige store butikker. Forleden dag gjorde vi netop holdt for natten på p-pladsen ved BILKA i Vejle., inden vi skulle videre på vores tur mod Sydeuropa. Skæbnen ville, at vi i løbet af natten fik brug for at tilkalde en ambulance. Men gode råd er jo dyre, hvis man holder på en tilfældig p-plads, hvor man måske ikke kender adressen, når det pludselig bliver vigtigt. I vores tilfælde var det vigtigt at få ambulancen frem til det rigtige sted, inden der var gået alt for lang tid. Og heldigvis havde vi begge to været så forudseende, at vi havde downloadet 112app’en til vores telefoner. Det skulle vise sig, at det var en rigtig god ide. Hvis du/I ikke allerede har den, vil vi derfor opfordre alle, der læser med her, at få den hentet til jeres telefoner med det samme.

Hvordan fungerede det?

Så snart opringningen går igennem har du fat i alarmcentralen og 112app’en sender din GPS position samtidig. Det betyder, at alarmcentralen allerede kender din position, når de tager telefonen. Og det var præcis det, vi oplevede, da vi måtte gøre brug af den tidligere i denne uge. Det var yderst betryggende, og vi vil derfor begge to gerne anbefale alle jer andre, at I henter den praktiske app. Man ved jo som regel ikke på forhånd, om man får brug for den. Ellers fungerer det præcis, som hvis du havde ringet alarmcentralen op på ganske almindelig vis fra din telefon. Men nu slipper du altså for at bruge tid og energi på at finde din position, eller på at fortælle om din position, hvilket kan spare meget vigtige sekunder og minutter i en kritisk situation.

Hvad sker der, hvis din GPS er slukket?

112app kan kun sende GPS-koordinater, hvis du ringer op via app’en, og din GPS på telefonen er slået til. 112app kan ikke starte din GPS uden din tilladelse. Hvis din GPS er slukket, og du trykker ”Ring 1-1-2” i app’en, vil den starte taleopkaldet til alarmcentralen, men ikke sende din position.

Kan du risikere, at 112app ikke kan sende telefonens position?

I langt de fleste tilfælde vil 112app fungere efter hensigten. Det vil sige, at alarmcentralen straks ved modtagelsen af opkaldet kan se på landkortet, hvor i Danmark du ringer fra. Afhængig af forholdene vil nøjagtigheden blive angivet på alarmcentralens skærm. I bedste og fleste tilfælde kan de lokalisere dig inden for få meter, men i nogle tilfælde kan nøjagtigheden være dårligere fx inden for 300 meter.

Kan 112app bruges fra alle mobiltelefoner?

112app er beregnet til at bruges fra smartphones. De fleste smartphones, som kører med styresystemerne Android fra Google, iOS fra Apple og Windows Phone fra Microsoft, kan bruges med 112app.

Dyre telefoner er ofte bedre til at modtage data fra satellitter og beregne telefonens position sammenlignet med billige telefoner, og nyere telefoner er som regel bedre end ældre telefoner, men der kan ikke gives nogen håndfaste regler.

Men ligegyldigt hvilken telefon du bruger, er du altid mindst lige så godt stillet ved brug af 112app, som du er ved at taste 1-1-2.

Læs nærmere om 112app’en, og se video om, hvordan du installerer den på: 112app.dk

Lisbeth Ziegler og Per Ræbild
Alt om Autocamperen